Przy okazji ostatniego spaghetti mój mąż stwierdził, że czuje się niespełnionym Włochem - "Bo wiesz, ja bym mógł tak jeść spaghetti na obiad i na kolację i potem na śniadanie bruschettę i znowu spaghetti, no i jeszcze pizzę!" Hmmm.. pizzę to i ja bym zjadła. A że nie chciało mi się czekać,aż zrobi się tradycyjnie w piekarniku, to zrobiłam jej szybszą wersję z patelni. Wyszła wspaniała - ciasto było delikatne, ale z drugiej strony na tyle sztywne, że bardzo wygodnie się jadło, podpieczone wcześniej składniki roztaczały bogaty aromat, a połączenie intensywnych smaków wyzwalało pomruki zadowolenia :) No i jest świetnym rozwiązaniem kiedy nachodzi nas ochota na pizzę, a nie mamy możliwości dostępu do piekarnika, np. w czasie wakacyjnego wyjazdu. Teraz to już nie problem - wystarczy patelnia i zwykły palnik :)
Składniki na 4 pizze o średnicy ok. 20 cm:
Ciasto:
- 25 g drożdży
- ok.1/3 kubka letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 kubka
+ 4 łyżki mąki - 5 łyżek oleju
- 3 duże lub 5 małych pomidorów
- 1/2 dużej cukini
- 3-4 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- szczypiorek do posypania
- szczypta soli
- szczypta chilli
Sposób wykonania:
- W misce wymieszaj wodę, 4 łyżki mąki, drożdże i cukier. Odstaw na bok do wyrośnięcia.
- W tym czasie oczyść i pokrój w plastry pomidory, cukinię, cebulę i czosnek.
- Pomidory przypiekaj na suchej patelni ok. 2 minuty z każdej strony. Po obróceniu lekko je posól.
- Cebulę, cukinię i czosnek podsmaż kolejno na niewielkiej ilości tłuszczu. Lekko oprósz chilli i solą.
- Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodaj resztę mąki i olej. Wyrób elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
- Podziel ciasto na 4 równe części. Rozwałkuj każdą z nich na placek o średnicy zbliżonej do Twojej patelni - u mnie to ok. 20 cm.
- Piecz każdy placek na suchej patelni pod przykryciem na najmniejszym ogniu do zarumienienia.
- Po obróceniu ciasta nałóż wszystkie przygotowane wcześniej składniki i znowu piecz pod przykryciem do zarumienienia drugiej strony.
- Po przełożeniu na talerz posyp świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
~~@~~
Pizza from frying pan
On the occasion of the last spaghetti my husband said that he feels like unfulfilled Italian - 'Cause you know I'd be able to just eat spaghetti for lunch and dinner and then bruschetta for breakfast and spaghetti again, and then pizza!" Hmmm ... pizza sound like a good idea. And because I didn't want to wait until it's made traditionally in the oven, I did it faster version on the pan. It was great - the cake was delicate but on the other hand stiff enough that it was very comfortable to eat, pre-baked ingredients secreted rich aroma, and the combination of intense flavors triggered the murmurs of satisfaction :) It's also a great option when craving for pizza overlaps us, and we don't have access to any oven, for example, during a holiday trip. Now that's not a problem - just an ordinary frying pan and burner and you can have a delicious pizza :)
On the occasion of the last spaghetti my husband said that he feels like unfulfilled Italian - 'Cause you know I'd be able to just eat spaghetti for lunch and dinner and then bruschetta for breakfast and spaghetti again, and then pizza!" Hmmm ... pizza sound like a good idea. And because I didn't want to wait until it's made traditionally in the oven, I did it faster version on the pan. It was great - the cake was delicate but on the other hand stiff enough that it was very comfortable to eat, pre-baked ingredients secreted rich aroma, and the combination of intense flavors triggered the murmurs of satisfaction :) It's also a great option when craving for pizza overlaps us, and we don't have access to any oven, for example, during a holiday trip. Now that's not a problem - just an ordinary frying pan and burner and you can have a delicious pizza :)
Ingredients for 4 pizzas with a diameter of about 20 cm:
Dough:
- 25 g yeast
- about 1/3 cup lukewarm water
- 1 teaspoon of sugar
- 1 and 1/2 cup + 4 tablespoons of flour
- 5 tablespoons of oil
Ingredients for the topping:
- 3 large or 5 small tomatoes
- 1/2 large zucchini
- 3-4 small onions
- 4 cloves of garlic
- 1 can of red beans
- chives for sprinkling
- pinch of salt
- pinch of chilli
How to make:
- In a bowl, mix water, 4 tablespoons of flour, yeast and sugar. Set aside to rise.
- During this time, clean and cut into slices tomatoes, zucchini, onions and garlic.
- Tomatoes roasted on a dry pan about 2 minutes on each side. After turning lightly season them with salt.
- Onion, zucchini and garlic fry on a small amount of oil. Lightly sprinkle them with salt and chilli.
- To leavened yeast leaven add the rest of the flour and oil. Knead the flexible dough. If needed, add more water.
- Divide the dough into 4 equal parts. Roll out each of them on a circle with a diameter close to your pan - for me is about 20 cm.
- Bake each cake on a dry frying pan, covered, on the lowest heat until golden brown.
- After turning the dough, apply all pre-prepared ingredients and bake, covered, again until golden brown on the other side.
- Put on a plate and sprinkle with fresh chives. Enjoy it!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz