czwartek, 3 lipca 2014

Pizza z patelni

Przy okazji ostatniego spaghetti mój mąż stwierdził, że czuje się niespełnionym Włochem - "Bo wiesz, ja bym mógł tak jeść spaghetti na obiad i na kolację i potem na śniadanie bruschettę i znowu spaghetti, no i jeszcze pizzę!" Hmmm.. pizzę to i ja bym zjadła. A że nie chciało mi się czekać,aż zrobi się tradycyjnie w piekarniku, to zrobiłam jej szybszą wersję z patelni. Wyszła wspaniała - ciasto było delikatne, ale z drugiej strony na tyle sztywne, że bardzo wygodnie się jadło, podpieczone wcześniej składniki roztaczały bogaty aromat, a połączenie intensywnych smaków wyzwalało pomruki zadowolenia :) No i jest świetnym rozwiązaniem kiedy nachodzi nas ochota na pizzę, a nie mamy możliwości dostępu do piekarnika, np. w czasie wakacyjnego wyjazdu. Teraz to już nie problem - wystarczy patelnia i zwykły palnik :)


Składniki na 4 pizze o średnicy ok. 20 cm:

Ciasto:
  • 25 g drożdży
  • ok.1/3 kubka letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 kubka + 4 łyżki mąki
  • 5 łyżek oleju
Składniki na wierzch:
  • 3 duże lub 5 małych pomidorów
  • 1/2 dużej cukini
  • 3-4 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • szczypiorek do posypania
  • szczypta soli
  • szczypta chilli


Sposób wykonania:
  1. W misce wymieszaj wodę, 4 łyżki mąki, drożdże i cukier. Odstaw na bok do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie oczyść i pokrój w plastry pomidory, cukinię, cebulę i czosnek. 
  3. Pomidory przypiekaj na suchej patelni ok. 2 minuty z każdej strony. Po obróceniu lekko je posól.


  4. Cebulę, cukinię i czosnek podsmaż kolejno na niewielkiej ilości tłuszczu. Lekko oprósz chilli i solą.

  5. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodaj resztę mąki i olej. Wyrób elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody. 
  6. Podziel ciasto na 4 równe części. Rozwałkuj każdą z nich na placek o średnicy zbliżonej do Twojej patelni - u mnie to ok. 20 cm.
  7. Piecz każdy placek na suchej patelni pod przykryciem na najmniejszym ogniu do zarumienienia.


  8. Po obróceniu ciasta nałóż wszystkie przygotowane wcześniej składniki i znowu piecz pod przykryciem do zarumienienia drugiej strony.


  9. Po przełożeniu na talerz posyp świeżym szczypiorkiem. Smacznego!


~~@~~

Pizza from frying pan

On the occasion of the last spaghetti my husband said that he feels like unfulfilled Italian - 'Cause you know I'd be able to just eat spaghetti for lunch and dinner and then bruschetta for breakfast and spaghetti again, and then pizza!" Hmmm ... pizza sound like a good idea. And because I didn't want to wait until it's made traditionally in the oven, I did it faster version on the pan. It was great - the cake was delicate but on the other hand stiff enough that it was very comfortable to eat, pre-baked ingredients secreted rich aroma, and the combination of intense flavors triggered the murmurs of satisfaction :) It's also a great option when craving for pizza overlaps us, and we don't have access to any oven, for example, during a holiday trip. Now that's not a problem - just an ordinary frying pan and burner and you can have a delicious pizza :)

Ingredients for 4 pizzas with a diameter of about 20 cm:
 
Dough:  
  • 25 g yeast  
  • about 1/3 cup lukewarm water  
  • 1 teaspoon of sugar  
  • 1 and 1/2 cup + 4 tablespoons of flour
  • 5 tablespoons of oil
Ingredients for the topping:
  • 3 large or 5 small tomatoes  
  • 1/2 large zucchini  
  • 3-4 small onions  
  • 4 cloves of garlic  
  • 1 can of red beans  
  • chives for sprinkling  
  • pinch of salt  
  • pinch of chilli
How to make:
  1.  In a bowl, mix water, 4 tablespoons of flour, yeast and sugar. Set aside to rise.  
  2. During this time, clean and cut into slices tomatoes, zucchini, onions and garlic.  
  3. Tomatoes roasted on a dry pan about 2 minutes on each side. After turning lightly season them with salt.
  4. Onion, zucchini and garlic fry on a small amount of oil. Lightly sprinkle them with salt and chilli.
  5. To leavened yeast leaven add the rest of the flour and oil. Knead the flexible dough. If needed, add more water.  
  6. Divide the dough into 4 equal parts. Roll out each of them on a circle with a diameter close to your pan - for me is about 20 cm.  
  7. Bake each cake on a dry frying pan, covered, on the lowest heat until golden brown.
  8. After turning the dough, apply all pre-prepared ingredients and bake, covered, again until golden brown on the other side.
  9. Put on a plate and sprinkle with fresh chives. Enjoy it!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz