niedziela, 27 lipca 2014

Pancakesy z czekoladą, wiśniami i sosem bananowo-słonecznikowym

Z pancakesami po raz pierwszy świadomie zetknęłam się dość niedawno i zakochałam się od pierwszego razu. Wypróbowałam szereg przepisów, bardziej lub mniej skomplikowanych, o prostych  lub rozbudowanych składnikach i w końcu doszłam do tego, co lubię najbardziej. Podstawowy przepis jest banalnie prosty i nie zabiera dużo czasu, ale eksperymentując z różnymi dodatkami można tworzyć finezyjne cuda. Kiedy rano mam mało czasu, a równocześnie ochotę na słodkie śniadanie, to przyrządzam właśnie pancakesy, tyle że bez czekolady, a na wierzch układam owoce, które mam akurat pod ręką. Kiedy czasu jest trochę więcej można się bawić, tak jak w poniższym przepisie.



Składniki:

Ciasto:
  • 2 kubki mąki pszennej
  • 1/3 kubka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 i 1/3 kubka wody
Sos:
  • 0,5 kubka słonecznika
  • 2 łyżki cukry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 dojrzałe banany 
I jeszcze...
  • garść wiśni, najlepiej wydrylowanych

Sposób wykonania:
  1. Na nieprzywierającej patelni przyrumień słonecznik. Kiedy będzie już lekko brązowy dodaj cukier i cynamon. Starannie mieszaj drewnianą łopatką, aby cukier się nie przypalił i równomiernie pokrył słonecznik. Odstaw do przestudzenia co jakiś czas mieszając (stygnący karmel będzie się sklejał).
  2. W tym czasie posiekaj czekoladę na małe kawałeczki.
  3. W misce połącz wszystkie suche składniki, łącznie z czekoladą


  4. Do blendera wsyp przestudzony słonecznik, dodaj szczyptę soli i miksuj aż do uzyskania masła słonecznikowego. Następnie dodaj banany i miksuj jeszcze chwilę, aż otrzymasz gładki sos.




  5. Do miski z suchymi składnikami dodaj wodę i delikatnie wymieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.  Smaż na suchej, rozgrzanej, nieprzywierającej patelni na złoty kolor. Podawaj z sosem i wiśniami. Smacznego :)


Sos bardzo szybko ciemnieje, co jednak nie ma wpływu na jego smak. Cierpkie wiśnie, oprócz tego, że ślicznie wyglądają, doskonale przełamują słodycz sosu i  ciasta, tworząc zestaw doskonały :)


~~@~~

Pancakes with chocolate, cherries and banana and sunflower sauce

I consciously encountered with pancakes for the first time quite recently and fell in love from the first time. I tried a number of recipes, more or less complicated, with simple or complex ingredients, and finally came to what I like the most. The basic recipe is very easy and doesn't take much time, but experimenting with different additives you can create subtle wonders. When I have a little time in the morning, and appetite for a sweet breakfast, then I make pancakes, but without the chocolate, and on the top I put the fruit I just have. When there's a little more time you play, as in the following recipe.

Ingredients:

Dough:
  • 2 cups flour
  • 1/3 cup sugar
  • 2 teaspoons baking soda
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon salt
  • 1 chocolate bar
  • 1 and 1/3 cup water
Sauce:
  • 0.5 cup sunflower
  • 2 tablespoons sugar
  • 1 teaspoon cinnamon
  • pinch of salt
  • 2 ripe bananas

And yet ...
  • a handful of cherries, pitted the best
How to make:
  1. In a non-stick skillet brown the sunflower. When it's slightly brown add the sugar and cinnamon. Carefully stir a wooden spatula to sugar isn't burnt and evenly covered sunflower. Set aside to cool stirring occasionally (growing cold caramel will be sticky).  
  2. During this time, chop the chocolate into small pieces.  
  3. In a bowl combine all the dry ingredients, including the chocolate.
  4. To a blender pour cooled down sunflower, add a pinch of salt and mix until you get sunflower butter. Then add the bananas and mix for a while, until you get a smooth sauce.
  5. To the bowl with the dry ingredients add water and stir gently until all the ingredients well blended. Fry in a dry, hot, non-stick frying pan until golden brown. Serve with sauce and cherries. Enjoy :) 
Sauce darkens very quickly, but this doesn't affect the taste. Sour cherries, except that they look pretty, perfectly break sweetness of sauce and dough, creating a  perfect set :)
 

2 komentarze: