Z pancakesami po raz pierwszy świadomie zetknęłam się dość niedawno i zakochałam się od pierwszego razu. Wypróbowałam szereg przepisów, bardziej lub mniej skomplikowanych, o prostych lub rozbudowanych składnikach i w końcu doszłam do tego, co lubię najbardziej. Podstawowy przepis jest banalnie prosty i nie zabiera dużo czasu, ale eksperymentując z różnymi dodatkami można tworzyć finezyjne cuda. Kiedy rano mam mało czasu, a równocześnie ochotę na słodkie śniadanie, to przyrządzam właśnie pancakesy, tyle że bez czekolady, a na wierzch układam owoce, które mam akurat pod ręką. Kiedy czasu jest trochę więcej można się bawić, tak jak w poniższym przepisie.
Składniki:
Ciasto:
- 2 kubki mąki pszennej
- 1/3 kubka cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 tabliczka czekolady
- 1 i 1/3 kubka wody
- 0,5 kubka słonecznika
- 2 łyżki cukry
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 dojrzałe banany
- garść wiśni, najlepiej wydrylowanych
Sposób wykonania:
- Na nieprzywierającej patelni przyrumień słonecznik. Kiedy będzie już lekko brązowy dodaj cukier i cynamon. Starannie mieszaj drewnianą łopatką, aby cukier się nie przypalił i równomiernie pokrył słonecznik. Odstaw do przestudzenia co jakiś czas mieszając (stygnący karmel będzie się sklejał).
- W tym czasie posiekaj czekoladę na małe kawałeczki.
- W misce połącz wszystkie suche składniki, łącznie z czekoladą
- Do blendera wsyp przestudzony słonecznik, dodaj szczyptę soli i miksuj aż do uzyskania masła słonecznikowego. Następnie dodaj banany i miksuj jeszcze chwilę, aż otrzymasz gładki sos.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj wodę i delikatnie wymieszaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Smaż na suchej, rozgrzanej, nieprzywierającej patelni na złoty kolor. Podawaj z sosem i wiśniami. Smacznego :)
Sos bardzo szybko ciemnieje, co jednak nie ma wpływu na jego smak. Cierpkie wiśnie, oprócz tego, że ślicznie wyglądają, doskonale przełamują słodycz sosu i ciasta, tworząc zestaw doskonały :)
~~@~~
Pancakes with chocolate, cherries and banana and sunflower sauce
I consciously encountered with pancakes for the first time quite recently and fell in love from the first time. I tried a number of recipes, more or less complicated, with simple or complex ingredients, and finally came to what I like the most. The basic recipe is very easy and doesn't take much time, but experimenting with different additives you can create subtle wonders. When I have a little time in the morning, and appetite for a sweet breakfast, then I make pancakes, but without the chocolate, and on the top I put the fruit I just have. When there's a little more time you play, as in the following recipe.
Ingredients:
Dough:
Dough:
- 2 cups flour
- 1/3 cup sugar
- 2 teaspoons baking soda
- 1 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon salt
- 1 chocolate bar
- 1 and 1/3 cup water
Sauce:
- 0.5 cup sunflower
- 2 tablespoons sugar
- 1 teaspoon cinnamon
- pinch of salt
- 2 ripe bananas
And yet ...
- a handful of cherries, pitted the best
- In a non-stick skillet brown the sunflower. When it's slightly brown add the sugar and cinnamon. Carefully stir a wooden spatula to sugar isn't burnt and evenly covered sunflower. Set aside to cool stirring occasionally (growing cold caramel will be sticky).
- During this time, chop the chocolate into small pieces.
- In a bowl combine all the dry ingredients, including the chocolate.
- To a blender pour cooled down sunflower, add a pinch of salt and mix until you get sunflower butter. Then add the bananas and mix for a while, until you get a smooth sauce.
- To the bowl with the dry ingredients add water and stir gently until all the ingredients well blended. Fry in a dry, hot, non-stick frying pan until golden brown. Serve with sauce and cherries. Enjoy :)
Sauce darkens very quickly, but this doesn't affect the taste. Sour cherries, except that they look pretty, perfectly break sweetness of sauce and dough, creating a perfect set :)
O matko jak to cudownie wygląda *ślinotok*
OdpowiedzUsuńA jak smakuje :)
Usuń