Jakiś czas temu zdałam sobie sprawę z tego, że już przynajmniej od roku praktycznie nie kupuję pieczywa w sklepach. Od tych sztucznie dmuchanych i "ulepszanych" wyrobów zdecydowanie wolę pieczywo robione samodzielnie w domu. Raz, że jest dużo smaczniejsze, a dwa, że wiem dokładnie co się w nich znajduje. Poniżej przedstawiam Wam jedną z możliwości: szybkie, pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu bułeczki drożdżowe z ziarenkami.
Składniki na ok. 12 bułeczek:
- 1/4 kostki drożdży (25 g)
- łyżeczka cukru
- 2 kubki mąki pełnoziarnistej
- 8 łyżek oleju
- garść słonecznika
- garść siemienia lnianego
- trochę ciepłej wody
Sposób wykonania:
- Do miski wrzuć rozdrobnione drożdże, cukier, 2 czubate łyżki mąki i wymieszaj wszystko z wodądo uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałe składniki. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest taka potrzeba dodaj trochę ciepłej wody.
- Uformuj w rękach bułeczki. Kształt i rozmiar zależą tak naprawdę od Twojej fantazji :) Ja preferuję okrągłe, płaskie placuszki o powierzchni trochę mniejszej niż wnętrze dłoni, grubości ok.1 cm.
- Gotowe bułeczki ułóż na natłuszczonej blasze. Pamiętaj, że jeszcze urosną, więc zostaw między nimi trochę miejsca! Blachę przykryj ściereczką i ponownie odstaw na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.
- Piecz w temperaturze 180st. C przez ok. 20 minut. Bułeczki są gotowe, kiedy wbity w nie drewniany patyczek po wyciągnięciu jest suchy. Smacznego!
Słonecznik i siemię to oczywiście tylko moja propozycja - do bułeczek możesz dodać co tylko podpowie Ci fantazja i smak :) Spróbuj inne pestki (np. dyni), orzechy, przyprawy itd. Jednym słowem - eksperymentuj i baw się! :)
~~@~~
Yeast Rolls
Some time ago I realized that for at least one year I almost haven't not bought bread in the shops. From these artificially blown and "tempered" products I prefer bread made by myself at home. Once that is much tastier, and two, that I know exactly what's in them. Below I present to you one of the options: quick, delicious and very easy to prepare yeast buns with grains.
Ingredients for about 12 rolls:
- Fourth cube of yeast (25 g)
- 1 teaspoon of sugar
- 2 cups whole-wheat flour
- 8 tablespoons oil
- a handful of sunflower
- a handful of linseed
- some warm water
- Put the crumbled yeast, sugar, 2 heaped tablespoons of flour into a bowl and mix everything with water to a consistency of thick cream. Cover the bowl by towel and let stand for about 15 minutes to rise in a warm place.
- To overgrown leaven add remaining ingredients. Knead smooth, elastic dough. If it's necessary add some warm water.
- Shape the rolls in the hands. The shape and size depend only on your imagination :) I prefer the round, flat scones on the surface a little bit smaller than the palm, the thickness of about 1 cm.
- Place the finished rolls on a greased baking sheet. Remember, they will grow, so leave some space between! Cover the sheet by towel and let stand again for about 10-15 minutes to rise.
- Bake at 180 degrees for about 20 minutes. Rolls are ready when a wooden stick stucked in them is dry after pulling. Enjoy it!
Sunflower and linseed are of course only my suggestion - to the rolls you can add whatever tells your fantasy and taste :) Try other seeds (eg pumpkin seeds), nuts, spices, etc. In a word - experiment and enjoy! :)
A już się bałam, że blog odszedł w niepamięć! :P
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie :) Jedynie chwilowy przestój, ale już wracam do działania :)
Usuń