poniedziałek, 17 lutego 2014

Gulasz sojowy

Po przetestowaniu wielu opcji przekonałam się, że kotlety sojowe to jedna z niewielu form soi, którą mój organizm dobrze toleruje. Dzisiaj przedstawiam Wam je w wersji gulaszowej, o której nawet mój typowo mięsożerny przyjaciel powiedział, że "Nawet to dobre jest" :). Po doprawieniu podanymi niżej przyprawami otrzymujemy lekko pikantne, bardzo rozgrzewające danie, idealne na chłodne, nieprzyjemne zimowe dni.




Składniki na solidny obiad dla dwóch osób:
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 3/4 kubka fasoli (lub 1 puszka)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 paczka kotletów sojowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta chilli
  • szczypta cynamonu
  • sól do smaku
  • ew. natka pietruszki do przybrania

Sposób wykonania:
  1. Fasolę namoczyć na noc. Następnie wodę z moczenia odlać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.
  2. Kotleciki wrzucić do garnka, zasypać przyprawami i zalać wrzątkiem. Odstawić pod przykryciem na ok. 15 minut żeby namokły. W trakcie warto je kilka razy zamieszać, żeby wszystkie był zanurzone w wodzie.


  3. Warzywa obrać i pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą pozostałą z namaczania kotlecików. Dusić na niewielkim ogniu. 
  4. Kiedy warzywa będą miękkie dodać pomidory (całą puszkę, razem z zalewą), fasolę (jeżeli z puszki, to lepiej ją wcześniej odsączyć) i czosnek. Wymieszać i gotować jeszcze chwilę, żeby smaki dobrze się połączyły.
  5. Kotleciki pokroić w kostkę i dorzucić do garnka z warzywami. Jeżeli trzeba - doprawić do smaku.

~~@~~

Soybean stew

After testing a number of options, I found out that soy cutlets are one of the few forms of soy that my body tolerates. Today I present to you these versions of stew, which even my typical carnivorous friend said that "It's quite good" :). After using spices that are listed below we get slightly spicy, very warming dish, perfect for a cold, nasty winter days.

Ingredients for a solid lunch for two people:
  • 1 large carrot
  • 1 parsley
  • 1 large onion
  • 3/4 cup of beans (or 1 can)
  • 1 tin of tomatoes
  • 1 package soy burgers
  • 3 cloves of garlic
  • 1 teaspoon of sweet paprika
  • 1 teaspoon of curry powder
  • 1/2 teaspoon of ginger
  • 1/2 teaspoon of nutmeg
  • pinch of chilli
  • pinch of cinnamon
  • salt to taste
  • possibly parsley for garnish 
How to make:
  1. Soak the beans overnight. Then pour off soaking water, cover with fresh water and cook until it's soft. 
  2. Throw the burgers into the pot, add spices and pour boiling water. Let stand, covered, for about 15 minutes to soak. During this time it's good to stir them several times to make sure that all of them are submerged in water. 
  3. Peel vegetable and cut them into small cubes. Put into the pot and pour the water remaining from soaking chops. Simmer on low heat. 
  4. When the vegetables are soft add the tomatoes (whole can, together with the marinade), beans (if canned, it is better to drain it before) and garlic. Stir and cook for a while, so the flavors merged well.
  5. Cut  burgers into cubes and throw into the pot with the vegetables. If you need to - season to taste. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz