Jedną z pierwszych moich zagwozdek przy przechodzeniu na weganizm było pytanie "Hm, ok, ale z czym, ja sobie będę robiła kanapki na uczelnię?" Szybko okazało się, że możliwości jest w zasadzie nieskończenie wiele. Prezentowana dziś pasta szczególnie zachwyciła mojego męża. Jest to jeden z tych małych cudów, którego przygotowanie zajmuje góra 2 minuty, za każdym razem może smakować inaczej w zależności od użytych przypraw i nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Do tego równie dobrze sprawdza się w roli pasty do chleba co i dodatku do świeżych/pieczonych/gotowanych warzyw. Ponieważ pieczywa jadłam ostatnio za dużo i mi się tymczasowo przejadło, zamiast kanapek na drugie śniadanie raczyliśmy się młodymi warzywami korzeniowymi z pyszną pastą. Smacznego :)
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta suszonego krwawnika
- ew. kilka łyżek wody
Sposób wykonania:
- Fasolę odsączyć, czosnek obrać.
- Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładką masę.
Zamiast chleba pastą smarowałam plastry marchewki, buraka i kalarepy. Po dodaniu nieco większej ilości wody pasta może przemienić się w sos np. do nachosów. A jakie Ty masz pomysły na jej wykorzystanie?
~~@~~
Bean paste
One of my first problems during the transition to veganism was the question, "Well, okay, but what I'll be putting to my sandwich to college?" It quickly became clear that the possibilities are basically endless. Presented today paste especially delighted my husband. This is one of those small miracles, which preparation takes at least two minutes and each time it can taste different, depending on the used spices and it doesn't require any fancy ingredients. Furthermore, as well in the role of paste to bread it's as an addition to the fresh /baked /cooked vegetables. Because I ate last too much bread, instead of sandwiches for lunch we enjoyed young root vegetables with a delicious paste. Enjoy :)
Ingredients:
- 1 can of white beans
- 2 teaspoons of hot mustard
- 2 cloves of garlic
- a pinch of dried thyme
- pinch of dried yarrow
- few tablespoons of water (if necessary)
- Drain the beans, peel the garlic.
- Place all ingredients in a high bowl and mix until smooth.
Fasolowy hummus! :D
OdpowiedzUsuń