czwartek, 10 lipca 2014

Sałatka ziołowa z pomidorami

To jest to, co w lecie lubię najbardziej (albo prawie najbardziej :P) - najpierw krążę po grządkach w ogrodzie moich Rodziców i wybieram świeże zioła i sałatę. Za każdym razem zachwyca mnie ich zapach, kolor i różnorodność. Potem dodaję dojrzałe pomidory. Do tego fasolka, kawałek chrupiącego chleba i wspaniałe śniadanie/obiad/kolacja gotowe. Smacznego :)


Składniki na 1 porcję:
  • 20 liści bazylii
  • 2 gałązki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 5 łodyżek cebulki dymki
  • 1/2 główki sałaty
  • 2 nieduże pomidory
  • 1 puszka białej fasoli
  • garść słonecznika
  • sok z cytryny do smaku

Sposób wykonania:
  1. Słonecznik przypraż na suchej patelni.
  2. Umyte zioła i sałatę drobno posiekaj.
  3. Dodaj pokrojone pomidory, fasolę i słonecznik.


  4. Skrop sokiem z cytryny i całość wymieszaj. Podawaj z przypieczonym chlebem.


~~@~~

Herbal salad with tomatoes

 This is what I like the most (or almost most: P) in the summer - first I circulate in the flower beds in my parents' garden and pick fresh herbs and salad. Every time impresses me how wonderful is their fragrance, color and variety. Then I add ripe tomatoes. And for this some beans, a piece of crusty bread and a great breakfast / lunch / dinner ready. Enjoy :)

Ingredients for 1 portion:
  • 20 basil leaves
  • 2 sprigs of parsley
  • 1/2 bunch of chives
  • 5 stalks of spring onions
  • 1/2 head of lettuce
  • 2 small tomatoes
  • 1 can white beans
  • handful of sunflower
  • lemon juice to taste
 How to make:
  1. Roast sunflower on a dry pan.
  2. Washed herbs and lettuce chop finely. 
  3. Add chopped tomatoes, beans and sunflower. 
  4. Sprinkle with lemon juice and the mix everything. Serve with crusty bread. 

2 komentarze: