To jest to, co w lecie lubię najbardziej (albo prawie najbardziej :P) - najpierw krążę po grządkach w ogrodzie moich Rodziców i wybieram świeże zioła i sałatę. Za każdym razem zachwyca mnie ich zapach, kolor i różnorodność. Potem dodaję dojrzałe pomidory. Do tego fasolka, kawałek chrupiącego chleba i wspaniałe śniadanie/obiad/kolacja gotowe. Smacznego :)
Składniki na 1 porcję:
- 20 liści bazylii
- 2 gałązki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 5 łodyżek cebulki dymki
- 1/2 główki sałaty
- 2 nieduże pomidory
- 1 puszka białej fasoli
- garść słonecznika
- sok z cytryny do smaku
Sposób wykonania:
- Słonecznik przypraż na suchej patelni.
- Umyte zioła i sałatę drobno posiekaj.
- Dodaj pokrojone pomidory, fasolę i słonecznik.
- Skrop sokiem z cytryny i całość wymieszaj. Podawaj z przypieczonym chlebem.
~~@~~
Herbal salad with tomatoes
This is what I like the most (or almost most: P) in the summer - first I circulate in the flower beds in my parents' garden and pick fresh herbs and salad. Every time impresses me how wonderful is their fragrance, color and variety. Then I add ripe tomatoes. And for this some beans, a piece of crusty bread and a great breakfast / lunch / dinner ready. Enjoy :)
Ingredients for 1 portion:
- 20 basil leaves
- 2 sprigs of parsley
- 1/2 bunch of chives
- 5 stalks of spring onions
- 1/2 head of lettuce
- 2 small tomatoes
- 1 can white beans
- handful of sunflower
- lemon juice to taste
- Roast sunflower on a dry pan.
- Washed herbs and lettuce chop finely.
- Add chopped tomatoes, beans and sunflower.
samo zdrowie :))
OdpowiedzUsuńA do tego jakie pyszne to zdrowie :)
Usuń