wtorek, 15 lipca 2014

Babeczki orzechowe z kremowym musem owocowym

Jest to przepis, który stworzyłam dwa tygodnie temu z myślą o konkursie na stronie VeganWorkout. Nagrody tym razem nie zdobyłam, ale przepis jest opublikowany TUTAJ. Wrzucam go też oczywiście na bloga. Pod koniec czerwca były jeszcze truskawki, więc to one posłużyły mi do stworzenia kremowego musu, ale myślę, że równie dobre będą w tej roli maliny, jagody czy banany.

Babeczki pełne kontrastów – treściwy, chrupiący, mocno orzechowy spód, na nim delikatny, kremowy, orzeźwiająco truskawkowy mus, a pomiędzy nimi czekolada, która powoli roztapia się na języku, wspaniale łącząc się zarówno z orzechami jak i owocami. Wszystko to bez jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego i nawet bez cukru. Po prostu bajka :)

Składniki na 16 babeczek:

Ciasto:
  • 200 g masła orzechowego bez cukru
  • 1 kubek zmielonych płatków owsianych
  • 1 kubek mąki pełnoziarnistej
  • 10 łyżek wody
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • ew. szczypta soli
Mus owocowy:
  • 0,5 kg oczyszczonych truskawek/malin/jagód etc.
  • 2 obrane, pokrojone banany
  • 1 pokrojone jabłko bez gniazda nasiennego
  • 1 dojrzałe, obrane awokado
I jeszcze…
  • 200 g daktyli
  • 1 tabliczka czekolady

Sposób wykonania:
  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia. Po tym czasie zmielić je na gładką pastę.
  2. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto, dodać połowę pasty daktylowej i zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej wody.
  3. Ciasto wyłożyć do foremek i piec ok. 20 minut w 180°C. Odstawić do wystygnięcia.
  4. W osobnej misce umieścić składniki na mus i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. W gorące dni można otrzymany mus schłodzić w lodówce lub wręcz zamrozić.
  5. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Wystudzone babeczki posmarować w środku grubą warstwą roztopionej czekolady. Odstawić do zastygnięcia.


  6. Do tak przygotowanych babeczek nałożyć mus, przyozdobić truskawkami lub wiórkami czekoladowymi. Smacznego :)


~~@~~


Peanut cupcakes with creamy fruit mousse

This is a recipe that I made two weeks ago to contest on the VeganWorkout. I haven't won this time, but the recipe is published HERE, and I publish it on the blog of course. At the end of June strawberries were still available, so they served me to create a creamy mousse, but I think just just as good in this role will be raspberries, blueberries or bananas.

Cupcakes are full of contrasts - pithy, crunchy,
firmly nutty underside and on it there is the delicate, creamy, refreshing strawberry mousse, and between them the chocolate that slowly melts on the tongue, perfectly combining with both,  nuts and fruits. All this without any ingredients of animal origin, and even without sugar. Just a fairy tale :)
 
Ingredients for 16 cupcakes:

Dough:
  • 200 grams of peanut butter without sugar
  • 1 cup of ground oatmeal
  • 1 cup of  whole-wheat flour
  • 10 tablespoons of water
  • 1 teaspoon of cinnamon
  •  a pinch of salt
Fruit mousse:
  • 0.5 kg of cleaned strawberry / raspberry / blueberry etc.
  • 2 peeled, sliced ​​bananas
  • 1 diced apple without a core
  • 1 ripe avocado, peeled
And...
  • 200 g of dates
  • 1 bar of chocolate
How to make:
  1. Dates pour hot water and let stand for 10-15 minutes to soak. After this time grind them to a smooth paste. 
  2. Toss all the ingredients for the dough into a bowl, add half of dates' paste and knead a smooth dough. If needed, add more water. 
  3. Put the dough into molds and bake for 20 minutes at 180°C. Set aside to cool. 
  4. In a separate bowl, place the ingredients for the mousse and mix until it's smooth. On hot days obtained mousse can be chill in the refrigerator or even freeze. 
  5. Melt the chocolate in a water bath. Cooled down muffins spread with a thick layer of melted chocolate in the middle. Allow to solidify.
  6. To the prepared cupcakes apply mousse, decorate strawberries or chocolate shavings. Enjoy :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz