Patent na uzyskanie takiego pasiastego ciasta wyłowiłam kiedyś gdzieś w odmętach Internetu. Przepis na samo ciasto ułożyłam sobie sama. Na początku bałam się, że będzie to potwornie praco- i czasochłonne, jednak jak zwykle okazało się, że niepotrzebnie boję się nieznanego. Ukręcenie ciasta zajmuje dosłownie chwilkę, uzyskanie pięknego, pasiastego deseniu drugą chwilę i potem trzeba już tylko uzbroić się w cierpliwość, kiedy z piekarnika zaczynają rozchodzić się cudne aromaty. Do części kakaowej dobrze jest dodać kilka dodatkowych łyżek wody, ponieważ kakao bardzo zagęszcza, a zdążyłam się przekonać, że w przypadku ciast dwukolorowych dobrze jest, kiedy obydwie składowe mają podobną gęstość. Owoce na wierzchu są absolutnie dowolne. Ja używałam już truskawek i nektaryn, równie dobre będą jabłka, gruszki, wiśnie, śliwki, porzeczka, czy co tam komu do głowy przyjdzie.
Składniki na blachę ok. 25x30 cm:
- 2 kubki mąki pszennej
- 1/3 kubka cukru
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/4 kubka wody
- 6-8 łyżek oleju
- 3 łyżki kakao
- 2 nektarynki na wierzch
- W misce wymieszaj wszystkie składniki suche oprócz kakao, dodaj wodę i olej, starannie wymieszaj.
- Połowę ciasta odlej do drugiej miski, dodaj kakao.
- Blaszkę nasmaruj olejem i wysyp mąką lub bułką tartą. Na środek wylej niewielką ilość jasnego ciasta. Na środek tego kleksa wylej podobną ilość ciasta ciemnego. Powtarzaj tę procedurę, tworząc dwukolorowe "pawie oczko" aż do zużycia obydwu ciast.
- Udekoruj plasterkami nektaryn lub innymi, wybranymi owocami.
- Piecz w temperaturze 180oC, ok 30 minut. Patyczek wbity w ciasto po wyjęciu musi być suchy. Z krojeniem najlepiej wstrzymać się chwilę, aż ciasto ostygnie, bo może "klapnąć". Smacznego :)
~~@~~
Zebra cake with nectarines
The patent for obtaining such striped cake I found somewhere in the depths of the Internet. Cake recipe I invented by myself. At the beginning I was afraid it would be terribly laborious and time consuming, but as usual, it turned out that I was unnecessarily afraid of the unknown. Preparation of the dough takes only a minute, getting a beautiful striped pattern the second minute and then you just have to be patient when the oven begin to disperse wonderful aromas. It's good to add a few extra tablespoons of water to part with cocoa, because the cocoa is very thickening, and I could see that in the case of two-color cake it's good when both components have similar density. Fruits on top are absolutely free. I used already strawberries and nectarines, but just as good will be apples, pears, cherries, plums, currants, or whatever comes to your mind.
Ingredients for the baking tray about 25x30 cm:
- 2 cups flour
- 1/3 cup of sugar
- 2 teaspoons baking soda
- 1 teaspoon cinnamon
- 1 and 1/4 cup of water
- 6-8 tablespoons oil
- 3 tablespoons of cocoa
- 2 nectarines on top
How to make:
- In a bowl, mix all dry ingredients except cocoa, add water and oil, mix thoroughly.
- Half of the dough pour into the second bowl, add cocoa.
- Oil the baking tray and a rash of flour or breadcrumbs. At the center pour a small amount of light dough. At the center of the blob pour a similar amount of dark dough. Repeat this process, creating a two-tone "peacock eye" to the use all of both cakes.
- Decorate with sliced nectarines or other selected fruit.
- Bake at 180°C, about 30 minutes. Stick stuck into the cake after removal must be dry. With slicing it's best to wait for a moment, until the dough has cooled, because it can "plump". Enjoy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz