wtorek, 24 czerwca 2014

Kolorowe wrapy

Uwielbiam świeże warzywa. Zwłaszcza po okresie zimowego postu, kiedy w końcu na straganach zaczynają się pojawiać warzywka kolorowe, chrupiące i pachnące jestem przeszczęśliwa :) Żeby w pełni wykorzystać ich walory najlepiej podawać je oczywiście na surowo. A żeby przy tym danie było sycące i łatwe w transportowaniu - polecam wrapy. Zrobienie własnych placków zajmuje dosłownie chwilę, a są zdecydowanie zdrowsze niż kupne - kilka razy patrzyłam na składniki tych gotowych w sklepie i byłam zaskoczona ile chemii można upakować w tak prostym produkcie. Podane w przepisie warzywa na "wsad" to oczywiście tylko propozycja - wspaniale pasują tu również oliwki, ogórki, zielony groszek, hummus, rzodkiewki - co tylko podpowie Ci fantazja i smak. Do dzieła!



Składniki na 3 wrapy:

 Placki:
  • 1 kubek mąki
  • ok. 1/3 kubka wody
  • 5 łyzek oleju
  • szczypta chilli
  • szczypta soli
Pasta fasolowa:
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek cebuli
  • łyżeczka musztardy
 Kolorowy wsad:
  • kilka liści sałaty
  • 1 marchewka
  • 1/2 papryki
  • 1/2 pomidora
  • 1/3 cebuli
  •  garść rukoli

Sposób wykonania:
  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na placki. Zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
  2. Podziel ciasto na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek o średnicy ok. 30 cm.
  3. Piecz placki na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, ok. minuty z każdej strony. Nie można ich piec za długo, bo zrobią się suche i łamliwe!
  4. Wszystkie składniki na pastę fasolową zmiksuj do otrzymania gładkiej konsystencji.
  5. Wszystkie warzywa umyj, pomidora, paprykę, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Rukolę pokrój na nieduże kawałki.
  6. Środek każdego placka posmaruj 1/3 pasty fasolowej. Na niej połóż sałatę.


  7. Następnie nałóż pozostałe składniki. Kilka ostatnich centymetrów placka zostaw wolnych - łatwiej będzie go zwinąć.


  8. Zagnij dolną krawędź placka tak, aby częściowo nakryć warzywa.


  9. Następnie zegnij obydwa boki, zwijając placek jak najciaśniej. Gotowe!

Owinięte folią spożywczą wrapy nadają się do zabrania na wycieczkę, do pracy czy szkoły jako alternatywa dla kanapek lub lekki obiad. Jedną z największych zalet tego dania jest jego uniwersalność - w zależności od upodobań i stanu lodówki można za każdym razem stworzyć coś zupełnie nowego żonglując warzywami, pastami, sosami i przyprawami. Miłej zabawy :)



~~@~~

Colorful wraps

 I love fresh vegetables. Especially after the winter period of fasting, when finally at the stalls begin to appear colorful veggies, crispy and fragrant I'm sooo happy :) To take full advantage of their qualities of course it's best to give them raw. And to make the dish also filling and easy transporting - I recommend wraps. Making your own cake takes only a moment, and are much healthier than commercially made - a few times I looked at the ingredients of these ready-made at the store I was surprised how much chemistry can be packaged in such a simple product. Specified in the recipe vegetables to "charge" is of course only a suggestion - also olives, cucumbers, green beans, hummus, radishes fit great - which only tell you fancy and taste. Do it!

Ingredients for 3 wraps:

Wraps:
  • 1 cup of flour
  • ca. 1/3 cup of water
  • 5 tablespoons of oil
  • pinch of chilli
  • pinch of salt
Bean paste:
  • 1/2 cans of red beans
  • 1 clove of garlic
  • a small piece of onion
  • teaspoon mustard
Color charge:
  • few leaves of lettuce
  • 1 carrot
  • 1/2 paprika
  • 1/2 tomato
  • 1/3 onion
  • handful of arugula
How to make:


  1. In a bowl mix all the ingredients for wraps. Knead a soft, elastic dough. If needed, add more water. 
  2. Divide dough into 3 parts. Each of them roll out to a thin cake with a diameter of about 30 cm.  
  3. Bake wraps on hot, dry skillet, about a minute on each side. Don't bake them too long, because they will be dry and brittle!  
  4. Blend all the ingredients into a bean paste to obtain a smooth consistency.  
  5. Wash all the vegetables. Cut tomato, paprica, carrot and onion into cubes. Cut arugula into small pieces.  
  6. The center of each wrap smear third bean paste. Lay a salad on it.
  7.  Then apply the remaining ingredients. The last few inches of the cake leave free - it will be easier to collapse it.
  8. Fold the bottom edge of the cake so as to partially cover the vegetables.
  9. Then bend both sides, rolling the cake as tightly as possible. Ready!
 Wrapped in with cling film wraps are suitable to take on a trip, to work or to school as an alternative for sandwiches or as a light dinner. One of the biggest advantages of this dish is its versatility - depending on your preference and the condition of your refrigerator every time you can create something entirely new juggling vegetables, pastes, sauces and condiments. Have fun :)

2 komentarze:

  1. Marchewkę, ogórki, awokado, paprykę i inne takie polecam kroić w słupki zamiast w kostkę. Zdecydowanie łatwiej zachować formę i jeść bez upaćkania wszystkiego dookoła ;) Przepis na wrapsy koniecznie muszę wypróbować - moje wychodzą gumiaste - Twoje wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Justynko za informację, następnym razem wypróbuję taki sposób krojenia :)

    OdpowiedzUsuń