piątek, 20 czerwca 2014

Placki buraczane

Jest to jeden z tych przepisów, które powstały przez przypadek. Miałam przygotowane warzywa na coś innego, kiedy okazało się, że mój mąż za pół godziny wychodzi i chciałby wcześniej zjeść obiad. Pierwsze co przyszło mi do głowy, to właśnie placki - takie jak ziemniaczane, tylko z większej ilości warzyw. Okazały się strzałem w dziesiątkę - przygotowania zajmują jakieś 20 minut (wliczając w to mycie i tarcie), a są przepyszne. Nie są tak chrupkie jak ziemniaczane - po usmażeniu buraki robią się mięciutkie i rozpływające w ustach. I jeszcze uwaga do osób wyczulonych na zdrową kuchnię - ja sama nie jestem fanką smażenia, ale te placuszki zrobione na patelni beztłuszczowej nie są dobre - próbowałam. Ale myślę, ze robione od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzą :)


Składniki na ok. 12 placków:
  • 3 ziemniaki
  • 3 buraki
  • 2 marchewki
  • 5-6 czubatych łyżek mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól do smaku

Sposób wykonania:
  1. Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Do startych warzyw wciśnij czosnek i dodaj resztę składników. Wymieszaj porządnie.

  3. Smaż z obydwu stron na niewielkiej ilości oleju. Podawaj z ulubioną zieleniną, pomidorem czy wybraną surówką.

Placki owinięte liściem np. botwinki nadają się również do zabrania np. na wycieczkę, jako przekąska do zjedzenia bez użycia sztućców :)



~~@~~

Beet fritters

  This is one of those recipes, which were created by accident. I had prepared vegetables for something else, when it turned out that my husband has to get out in half an hour and would sooner eat lunch. The first thing that came to my mind, it was fritters - such as potato, only with more vegetables. They proved to be a hit - preparing take about 20 minutes (including washing and friction), and they are delicious. They are not as crisp as potato - after frying beets are getting very soft and melt in your mouth. And attention to people sensitive to the healthy food - I myself am not a fan of frying, but these pancakes made ​​in a fat-free frying pan are not good - I tried. But I think that made ​​from time to time will not hurt anyone :)

Ingredients for about 12 fritters:  
  • 3 potatoes   
  • 3 beets   
  • 2 carrots  
  • 5-6 heaped tablespoons of flour  
  • 4 cloves of garlic
  • 2 teaspoons of hot mustard  
  • 1/2 teaspoons of chilli  
  • salt to taste
How to make: 
  1. Wash vegetable, peel them and wipe on a grater with large mesh.  
  2. To the grated vegetables press garlic and add the remaining ingredients. Mix properly.
  3. Fry on both sides in a little amount of oil. Serve with your favorite greens, tomato or chosen salad.
Fritters wrapped in a leaf such as beetroot leaf are also great to take for a trip, as a snack to eat without cutlery :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz