środa, 11 czerwca 2014

Sałatka truskawkowa

Sezon truskawkowy w pełni! Pewnego pięknego wieczoru solidnie już głodna medytowałam w kuchni nad niewielką miseczką truskawek. Najchętniej pożarłabym je od razu, razem z ogonkami, ale wiedziałam, że starczyłoby mi może na dwa-trzy chapsnięcia. I wtedy przyszło natchnienie: "A gdyby tak dodać to... i to... i jeszcze trochę tego..." I włala! Powstała przepyszna sałatka, idealna na upalne, wczesnoletnie dni. Smacznego :)


Składniki:
  • 25 dkg truskawek
  • 1 jabłko
  • 4 duże liście sałaty
  • 3-4 liście bazylii

Sposób wykonania:
  1. Z jabłka wykrój gniazdo nasienne, z truskawek usuń szypułki.
  2. Jabłko pokrój w bardzo drobną kostkę, truskawki w trochę większą.
  3. Bazylię posiekaj bardzo drobno, sałatę na trochę większe kawałki.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj i gotowe :)

Żeby sałatka była jeszcze bardziej orzeźwiająca truskawki i jabłko można przed pokrojeniem schłodzić w lodówce.

~~@~~

Strawberry salad

Strawberry season in fully! One fine evening I was solidly hungry and meditated in the kitchen over a small bowl of strawberries. I would like to gobble them up right away, along with the petioles, but I knew that it could have sufficed for two or three bites. And then came the inspiration: "What if we add this ... and this ... and a little of that ..." and voilà! It was created delicious salad, perfect for hot, early summer days. Enjoy :)
 
Ingredients:
  • 25 dkg of strawberries  
  • 1 apple  
  • 4 large lettuce leaves  
  • 3-4 basil leaves
How to make:
  1. Carve out a corer fom apple, remove stems from strawberries.  
  2. Cut apple into very small cubes, strawberries cut into a little bit bigger. 
  3. Chop the basil finely, lettuce chop on some larger pieces.  
  4. Mix all ingredients and it's ready :)
 To the salad was even more refreshing, you can chill strawberry and apple in the refrigerator before slicing.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz