Sezon truskawkowy w pełni! Pewnego pięknego wieczoru solidnie już głodna medytowałam w kuchni nad niewielką miseczką truskawek. Najchętniej pożarłabym je od razu, razem z ogonkami, ale wiedziałam, że starczyłoby mi może na dwa-trzy chapsnięcia. I wtedy przyszło natchnienie: "A gdyby tak dodać to... i to... i jeszcze trochę tego..." I włala! Powstała przepyszna sałatka, idealna na upalne, wczesnoletnie dni. Smacznego :)
Składniki:
- 25 dkg truskawek
- 1 jabłko
- 4 duże liście sałaty
- 3-4 liście bazylii
Sposób wykonania:
- Z jabłka wykrój gniazdo nasienne, z truskawek usuń szypułki.
- Jabłko pokrój w bardzo drobną kostkę, truskawki w trochę większą.
- Bazylię posiekaj bardzo drobno, sałatę na trochę większe kawałki.
- Wszystkie składniki wymieszaj i gotowe :)
Żeby sałatka była jeszcze bardziej orzeźwiająca truskawki i jabłko można przed pokrojeniem schłodzić w lodówce.
~~@~~
Strawberry salad
Strawberry season in fully! One fine evening I was solidly hungry and meditated in the kitchen over a small bowl of strawberries. I would like to gobble them up right away, along with the petioles, but I knew that it could have sufficed for two or three bites. And then came the inspiration: "What if we add this ... and this ... and a little of that ..." and voilà! It was created delicious salad, perfect for hot, early summer days. Enjoy :)
Ingredients:
- 25 dkg of strawberries
- 1 apple
- 4 large lettuce leaves
- 3-4 basil leaves
- Carve out a corer fom apple, remove stems from strawberries.
- Cut apple into very small cubes, strawberries cut into a little bit bigger.
- Chop the basil finely, lettuce chop on some larger pieces.
- Mix all ingredients and it's ready :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz