sobota, 14 czerwca 2014

Racuchy bananowe z truskawkami

Super śniadanie na leniwą niedzielę, kiedy za oknem świeci słońce, kolejna porcja truskawek roztacza swój aromat na całą kuchnię i nigdzie nie trzeba się spieszyć. Do tego mleczko kokosowe lub kakao na jego bazie, dobra muzyka i... pełny relaks :)

Składniki na ok. 8 racuchów:
  • 1 kubek mąki 
  • 3/4 kubka letniej wody
  • 25 g drożdży
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • truskawki do przybrania
  • ew. olej do smażenia

 Sposób wykonania:
  1. Do miski wrzuć rozdrobnione drożdże, 2 łyżki mąki i ok. 1/3 kubka wody. Wymieszaj starannie i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Banana obierz i pokrój w dość drobną kostkę, truskawki pokrój w plasterki.
  3. Do miski dodaj pokrojonego banana, resztę mąki i wody oraz cynamon. Wymieszaj dokładnie łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.


  4. Odstaw ciasto na 10 minut do wyrośnięcia.
  5. Smaż racuchy na rozgrzanej patelni z obydwu stron do uzyskania złotobrązowego koloru. U mnie jeden racuch to 2-3 łyzki ciasta.
  6. Gotowe racuchy udekoruj truskawkami i zajadaj rozkoszując się wspaniałym porankiem :) 


Jeżeli racuchy nie są dla Ciebie wystarczająco słodkie, możesz je posypać cukrem pudrem, polać ulubionym syropem czy posmarować dżemem.

~~@~~

Bananas pancakes with strawberries

Super breakfast on a lazy Sunday, when the sun shines through the window, another serving of strawberry flavor to enjoy your entire kitchen and there's no need to rush. Add to this coconut milk or cocoa on its base, good music and... complete relaxation :)

Ingredients for about 8 pancakes:
  • 1 cup wheat flour
  • 3/4 cup lukewarm water  
  • 25 g yeast  
  • 1 very ripe banana  
  • a handful of strawberries for garnish  
  • 1/2 teaspoon cinnamon  
  • if necessary oil for frying
 How to make:
  1. Put the crumbled yeast into the bowl, add 2 tablespoons of flour and 1/3 cup of water. Mix thoroughly and let stand for 15 minutes in a warm place. 
  2. Banana peel and cut into fairly small cubes, strawberries cut into slices. 
  3. To the bowl add diced ​​banana, the rest of the flour and water and cinnamon. Mix thoroughly with a spoon. The dough should have the consistency of thick cream.
  4. Leave the dough for 10 minutes to rise.  
  5. Fry the pancakes on a hot griddle on both sides until they're golden brown. For me, one pancake is 2-3 tablespoons of dough.  
  6. Ready pancakes decorate with strawberries and eat while enjoying the wonderful morning :)
If pancakes are not sweet enough for you, you can sprinkle them with powdered sugar, pour your favorite syrup or spread with jam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz