piątek, 10 stycznia 2014

Zawijańce szpinakowe

Nie wiem jak wyglądało to u Was, ale ja (i moja siostra też) jako dziecko nie cierpiałam szpinaku. Może była to kwestia estetyczna - zielona bryjka rozlana po talerzu kojarzyła mi się dość jednoznacznie, a może kwestia smaku, który zmienia się wraz z wiekiem. W tej chwili nie wyobrażam sobie życia bez tego fantastycznego warzywka :) Kocham szpinak zarówno świeży i surowy - sam, jako składnik sałatki czy smoothie (przepis niedługo :) ) jak i mrożony, wykorzystywany do różnych sosów czy mas. W wersji, którą Wam dzisiaj przedstawię, dodatkową zaletą jest całkiem niezły wygląd, co może mieć szczególne znaczenie przy serwowaniu szpinaku najmłodszym. Od razu przyznaję się, że idę tu trochę na łatwiznę i ciasto francuskie kupuję gotowe, zwracając jedynie uwagę na to, czy skład jest dla mnie odpowiedni. Może kiedyś zaszaleję i zrobię domowe ciasto - na pewno pochwalę się wtedy efektami :)



Składniki na ok. 10 zawijańców, czyli obiad dla 2 osób:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 średnie cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chilli
  • soli do smaku

Sposób wykonania:
  1. Cebulę obierz i pokrój w dość drobną kostkę. Podduś na patelni z niewielką ilością wody. Kiedy będzie już miękka dorzuć szpinak (może być zamrożony, wtedy potrzeba nieco więcej czasu, aby odparował z niego nadmiar wody).
  2. Kiedy szpinak będzie już bulgotać dodaj pomidory i ponownie doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj resztę składników - sok z cytryny, czosnek i przyprawy. Regularnie mieszając gotuj na średnim ogniu aż odparuje nadmiar wody. Masa musi być gęsta i dość zwarta, bo inaczej wypłynie z ciasta :) Sprawdź czy jest wystarczająco przyprawiona, uzupełnij ewentualne braki i odstaw na bok do wystygnięcia.
  3. Rozwiń ciasto, ale nie zdejmuj go z papieru w który było zawinięte - znacznie ułatwi to kolejny etap.
  4. Kiedy masa będzie już chłodna (to ważne! Za pierwszym razem jej nie wystudziłam i ciasto się po prostu rozpłynęło :P ) wyłóż ją na ciasto i starannie rozprowadź, zostawiając wolne jakieś 1-2 cm od brzegu ciasta.
  5. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku (czyli na zdjęciu od prawej do lewej). Najwygodniej jest zrobić to unosząc jedną ręką brzeg papieru a drugą delikatnie popychając ciasto, żeby się równo zwijało i ewentualnie delikatnie odlepiając je od papieru.
  6. Otrzymaną roladkę pokrój na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Delikatnie, pomagając sobie nożem lub łopatką do ciasta, przenoś kolejne plastry na natłuszczoną wcześniej blachę i układaj "na płasko" (tak, żeby było widać spiralę ciasta i farszu). Piecz w 180st. C ok. 25 minut, aż ciasto zrobi się złocistobrązowe. Smacznego :)


~~@~~

 Spinach roulades

I don't know how it looked at you, but I really hated spinach as a child(and my sister too). Maybe it was a matter of aesthetic - green slush spilled on the plate reminded me quite clearly, and perhaps a matter of taste, which varies with age. At the moment I can't imagine life without this fantastic veggies :) I love spinach both fresh and raw - alone, as part of a salad or smoothie (recipe soon :)) and frozen, used for a variety of sauces or masses. In the version I present to you today, an additional advantage is pretty good appearance, which may have particular importance when we're serving spinach the youngest . I immediately confess that I go here a little on the easy way out and buy a ready-made puff pastry, only paying attention to whether the composition is right for me. Maybe someday I'll make homemade cake - surely praise then the effects :)

Ingredients for about 10 roulades, or dinner for 2 persons:
  •      1 package of puff pastry
  •      1 package frozen spinach
  •      1 tin of chopped tomatoes
  •      2 medium onions
  •      4-5 cloves of garlic
  •      juice of half  lemon
  •      1 teaspoon of sweet paprika
  •      1 teaspoon of curry powder
  •      1/2 teaspoon of cinnamon
  •      pinch of nutmeg
  •      pinch of chilli
  •      salt to taste
How to make it:
  1. Peel onion and cut into fairly small pieces. Simmer in a pan with a little water. When it's soft throw in spinach (can be frozen, then you need a little more time to evaporate any excess water ).
  2. When the spinach is already bubbling add the tomatoes and bring to the boil again . Then add the rest of the ingredients - lemon juice, garlic and spices. Stir it regularly and cook over medium heat until the excess water evaporates . Mass must be thick and quite compact, because otherwise it comes out from the cake :) Check whether it is sufficiently seasoned, add spices if it's necessary and set aside to cool.
  3. Expand the puff pastry, but do not remove it from the paper in which it was wrapped up - it makes the next step much easier.
  4. When the mass is already cold (this is important ! The first time I didn't cool it down and cake just melted away : P) lay it off  on the cake and carefully spread it, leaving free some 1-2 cm from the edge of the dough.
  5. Fold the dough along the long side (in the picture from right to left). The most convenient way is to do it by lifting one hand edge of the paper and the other gently push dough to evenly roll and possibly gently peel off them from the paper if it's necessary. 
  6. The resulting roulade cut into slices with a thickness of about 2-3 cm. Gently, helpingyourself with a knife or something like this, move slices on oiled baking sheet and place them "flat" (so that you could see the spiral dough and stuffing). Bake in the 180st. C about 25 minutes, until the dough gets golden brown. Enjoy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz