Lubicie kontrasty? Bo ja bardzo :) Szczególnie w kuchni. I z tego właśnie zamiłowania powstało to danie - delikatna, kremowa i łagodna zupa marchewkowa z chrupiącymi, kruchymi, pikantnymi nachosami. Te nachosy są trochę oszukane, bo robione ze zwykłej mąki pszennej, a nie kukurydzianej, ale akurat tylko taką miałam w domu. Pomimo tego wyszły pyszne bardzo, a kiedy nabędę mąkę kukurydzianą spróbuję zrobić coś bliższego oryginałowi :) Tymczasem zapraszam do kucharzenia.
Składniki:
Krem marchewkowy:
- 7-8 marchewek
- 5 ziemniaków
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 5 liści laurowych
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól do smaku
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki wody
- 5 łyżek oleju (do ciasta)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta chilli
- sól do smaku
- 5 łyżek oleju (do przypraw)
Sposób wykonania:
- Warzywa umyj, obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
- Zalej wodą tak, aby warzywa były ledwo przykryte. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie.
- Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Uwaga - bardzo, bardzo gorące, więc uważaj żeby się przy okazji nie pochlapać.
- W czasie kiedy zupa się gotuje przygotuj nachosy: w misce połącz mąkę, wodę i 5 łyżek oleju. Zagnieć elastyczne ciasto.
- Podziel ciasto na 6 porcji. Każdą rozwałkuj na cienki placuszek o średnicy Twojej patelni.
- Piecz ciasto na suchej patelni, po ok. 30-60 sekund z każdej strony.
- Do moździerza wlej 5 łyżek oleju, wciśnij czosnek i wsyp przyprawy.
- Utrzyj wszystko na możliwie gładką masę Jeżeli nie masz moździerza umieść wszystkie składniki w miseczce, rozdrobnij czosnek najbardziej jak się da i wszystko porządnie wymieszaj.
- Każdy placek posmaruj z jednej strony mieszanką przyprawową, a następnie ułóż jeden na drugim i pokrój w trójkąty. Ja to robiłam tak, że cięłam placki na 8 części, a następnie każdy z nich dzieliłam jeszcze na pół.
- Pokrojone nachosy piecz na blasze wyłożonej papierem w temperaturze ok. 180°C przez 15-20 minut.
- Podawaj z gorącym kremem marchewkowym. Smacznego!
Nachosy doskonale sprawdzą się też kiedy nachodzi nas ochota na coś do pochrupania - są znacznie zdrowsze i tańsze niż wszystkie sklepowe czipsy, a zmieniając zestaw przypraw możemy je zawsze dopasować do naszej aktualnej zachcianki smakowej.
~~@~~
Mild carrot cream with spicy nachos
Do you like the contrasts? Because I like them really mych :) Especially in the kitchen. And from that love this dish was created - soft, creamy and mild carrot soup with crunchy, crispy, spicy nachos. These nachos are a little cheated, because they are made from ordinary wheat flour, not cornflor, but I had only that at home. Despite this they came out very delicious, and when I acquire cornflour I'll try to do something closer to the original :) Meanwhile, I invite you to cooking.
Ingredients:
Carrot cream:
Carrot cream:
- 7-8 carrots
- 5 potatoes
- 1 parsley
- 2 onions
- 5 bay leaves
- 7 grains of allspice
- 1/2 teaspoon of ginger
- salt to taste
- 1 and 1/2 cup flour
- 1/4 cup water
- 5 tablespoons oil (for dough)
- 3-4 cloves of garlic
- 1 teaspoon curry
- 1/2 teaspoon of Provencal herbs
- pinch of chilli
- salt to taste
- 5 tablespoons oil (for seasoning)
- Wash all vegetable, peel them and cut into fairly large cubes.
- Pour water so that the vegetables are barely covered. Add spices and cook with the lid until everything is tender.
- Remove from heat and blend until smooth cream. Note - it's very, very hot, so be careful to don't spray yourself.
- While the soup is cooking, prepare the nachos: in bowl, combine flour, water and 5 tablespoons of oil. Knead the dough.
- Divide dough into 6 portions. Each roll out a thin scone with a diameter of your pan.
- Bake the dough into a dry frying pan, approx. 30-60 seconds on each side.
- To the mortar pour 5 tablespoons oil, press the garlic and pour spices.
- Puree everything possible until smooth. If you don't have a mortar and pestle, place all ingredients in a bowl and shred garlic as far as you can and mix everything properly.
- Each cake smear on the one hand a seasoning mixture, and then place one on the other and cut into triangles. I was doing it so that I cut pies into 8 parts, and then each of them I shared even in half.
- Cuted nachos bake on a baking sheet lined with paper at approx. 180 ° C for 15-20 minutes.
- Serve with hot carrot cream. Enjoy your meal!
Nachos perfectly suits when we have the desire for something to nibble on - are much healthier and cheaper than any shop chips, and changing set of spices we can always adapt to our current whims of taste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz