środa, 24 września 2014

Łagodny krem marchewkowy z pikantnymi nachosami

Lubicie kontrasty? Bo ja bardzo :) Szczególnie w kuchni. I z tego właśnie zamiłowania powstało to danie - delikatna, kremowa i łagodna zupa marchewkowa z chrupiącymi, kruchymi, pikantnymi nachosami. Te nachosy są trochę oszukane, bo robione ze zwykłej mąki pszennej, a nie kukurydzianej, ale akurat tylko taką miałam w domu. Pomimo tego wyszły pyszne bardzo, a kiedy nabędę mąkę kukurydzianą spróbuję zrobić coś bliższego oryginałowi :) Tymczasem zapraszam do kucharzenia.



Składniki:

Krem marchewkowy:
  • 7-8 marchewek
  • 5 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 5 liści laurowych
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól do smaku
Nachosy:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki wody
  • 5 łyżek oleju (do ciasta)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta chilli
  • sól do smaku
  • 5 łyżek oleju (do przypraw) 


Sposób wykonania:
  1. Warzywa umyj, obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
  2. Zalej wodą tak, aby warzywa były ledwo przykryte. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie.
  3. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Uwaga - bardzo, bardzo gorące, więc uważaj żeby się przy okazji nie pochlapać.


  4. W czasie kiedy zupa się gotuje przygotuj nachosy: w misce połącz mąkę, wodę i 5 łyżek oleju. Zagnieć elastyczne ciasto.
  5. Podziel ciasto na 6 porcji. Każdą rozwałkuj na cienki placuszek o średnicy Twojej patelni.
  6. Piecz ciasto na suchej patelni, po ok. 30-60 sekund z każdej strony.


  7. Do moździerza wlej 5 łyżek oleju, wciśnij czosnek i wsyp przyprawy.


  8. Utrzyj wszystko na możliwie gładką masę Jeżeli nie masz moździerza umieść wszystkie składniki w miseczce, rozdrobnij czosnek najbardziej jak się da i wszystko porządnie wymieszaj.
  9. Każdy placek posmaruj z jednej strony mieszanką przyprawową, a następnie ułóż jeden na drugim i pokrój w trójkąty. Ja to robiłam tak, że cięłam placki na 8 części, a następnie każdy z nich dzieliłam jeszcze na pół.


  10. Pokrojone nachosy piecz na blasze wyłożonej papierem w temperaturze ok. 180°C przez 15-20 minut.


  11. Podawaj z gorącym kremem marchewkowym. Smacznego!

Nachosy doskonale sprawdzą się też kiedy nachodzi nas ochota na coś do pochrupania - są znacznie zdrowsze i tańsze niż wszystkie sklepowe czipsy, a zmieniając zestaw przypraw możemy je zawsze dopasować do naszej aktualnej zachcianki smakowej.



~~@~~

Mild carrot cream with spicy nachos
 
 
Do you like the contrasts? Because I  like them really mych :) Especially in the kitchen. And from that love this dish was created - soft, creamy and mild carrot soup with crunchy, crispy, spicy nachos. These nachos are a little cheated, because they are made ​​from ordinary wheat flour, not cornflor, but I had only that at home. Despite this they came out very delicious, and when I acquire cornflour I'll try to do something closer to the original :) Meanwhile, I invite you to cooking.
 
 
Ingredients:

Carrot cream:
  • 7-8 carrots
  • 5 potatoes
  • 1 parsley
  • 2 onions
  • 5 bay leaves
  • 7 grains of allspice
  • 1/2 teaspoon of ginger
  • salt to taste
Nachos:
  • 1 and 1/2 cup flour
  • 1/4 cup water
  • 5 tablespoons oil (for dough)
  • 3-4 cloves of garlic
  • 1 teaspoon curry
  • 1/2 teaspoon of Provencal herbs
  • pinch of chilli
  • salt to taste
  • 5 tablespoons oil (for seasoning)
 How to make:
  1. Wash all vegetable, peel them and cut into fairly large cubes.  
  2. Pour water so that the vegetables are barely covered. Add spices and cook with the lid until everything is tender.  
  3. Remove from heat and blend until smooth cream. Note - it's very, very hot, so be careful to don't spray yourself.
  4. While the soup is cooking, prepare the nachos: in bowl, combine flour, water and 5 tablespoons of oil. Knead the dough.  
  5. Divide dough into 6 portions. Each roll out a thin scone with a diameter of your pan.
  6. Bake the dough into a dry frying pan, approx. 30-60 seconds on each side.
  7. To the mortar pour 5 tablespoons oil, press the garlic and pour spices.
  8. Puree everything possible until smooth. If you don't have a mortar and pestle, place all ingredients in a bowl and shred garlic as far as you can and mix everything properly.  
  9.  Each cake smear on the one hand a seasoning mixture, and then place one on the other and cut into triangles. I was doing it so that I cut pies into 8 parts, and then each of them I shared even in half.
  10. Cuted nachos bake on a baking sheet lined with paper at approx. 180 ° C for 15-20 minutes.
  11. Serve with hot carrot cream. Enjoy your meal!
Nachos perfectly suits when we have the desire for something to nibble on - are much healthier and cheaper than any shop chips, and changing set of spices we can always adapt to our current whims of taste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz