Nie wiem jak Ty, ale ja, zwłaszcza w weekendy, uwielbiam śniadania na słodko. W niedzielę najczęściej robimy z Adamem właśnie te muffinki i rozkładamy się z nimi na kanapie włączając do tego jakiś fajny film (obecnie wciągnęły nas światy Marvela :) ). Prototyp tego przepisu znalazłam w znanej książce "Widelec zamiast noża". Ponieważ jednak części składników nie widziałam jeszcze w polskich sklepach, a część mi nie pasowała przerobiłam go po swojemu. Uprzedzam od razu - to nie są puchate, wyrośnięte poduchy. Muffinki wychodzą wilgotne i dość ciężkie, ale naprawdę przepyszne. Są pełnoziarniste, bez pszenicy i bez cukru. Ziemniaki mogą na początku trochę szokować, ale pasują tu naprawdę świetnie. W oryginalnym przepisie było tam puree ze słodkich ziemniaków, którego w naszych sklepach jeszcze nie widziałam, jednak zastosowane po namyśle zwykłe ziemniaki (w końcu ugotowane na parze albo w czystej wodzie są w smaku uniwersalne) sprawdziły się doskonale. Zapraszam do testowania i dzielenia się w komentarzach Twoimi wrażeniami :)
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych lub mąki owsianej
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 4-5 ziemniaków
- 3/4 kubka daktyli
- kilka kropli esencji waniliowej
- 2 banany
- 1 jabłko
- 1 tabliczka czekolady
- Ziemniaki ugotuj do miękkości (mogą być w mundurkach i/lub gotowane na parze). Odstaw do przestygnięcia.
- Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15-20 minut do zmięknięcia.
- Płatki owsiane zmiksuj na mąkę (jeżeli nie masz możliwości/ochoty mielić płatków możesz skorzystać z gotowej mąki owsianej).
- Czekoladę posiekaj na kawałki.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę owsianą, cynamon, imbir, sól i czekoladę.
- Ziemniaki, daktyle (razem z wodą z namaczania), wanilię i jednego banana zmiksuj na gładką masę.
- Drugiego banana i jabłko (może być w skórce) pokrój w drobną kostkę.
- Masę ziemniaczaną i pokrojone owoce wymieszaj z suchymi składnikami.
- Foremki do muffinek posmaruj olejem i posyp mąką pełnoziarnistą (u mnie najlepiej sprawdza się mąką żytnia).
- Nałóż ciasto do foremek. Muffinki w trakcie pieczenia nie wyrastają jakoś specjalnie, więc nakładać możesz kopiaste porcje.
- Piecz muffinki w temperaturze 180°C ok. 25-30 minut, aż będą rumiane. Smacznego! :)
~~@~~
Oat-potato breakfast muffins
I don't know how about you, but I, especially on weekends, love sweet breakfast. On Sunday we usually do with Adam these muffins and then we spread on the couch with them and a cool movie (now we are in the worlds of Marvel :)). The prototype of this recipe I found in the well-known book "Forks over Knives." But because some of the components I haven't seen in Polish shops, and some I didn't like, I convert it in my own way. I warn you right away - these are not fluffy, grown cushions. Muffins come out moist and quite heavy, but really delicious. There are whole grains, without wheat nor sugar. Potatoes, at the beginning, are a little bit shocking, but they fit really great. In the original recipe there was a puree of sweet potatoes, which in our stores I haven't seen yet, but applied instead of them ordinary potatoes (finally cooked by steaming or boiling in clean water are universal in flavor ) worked perfectly. Feel free to test and share your impressions in the comments :)
Ingredients:
- 2 cups oatmeal or oat flour
- 3 level teaspoons baking soda
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon ginger
- 1/2 teaspoon salt
- 4-5 potatoes
- 3/4 cup dates
- a few drops of vanilla essence
- 2 bananas
- 1 apple
- 1 chocolate bar
- Boil potatoes until tender (may be in peels and/or cooked by steaming). Set aside to cool.
- Dates pour by hot water and let stand for 15-20 minutes to soften.
- Oatmeal blend to the flour (if you can't/don't want to grind flakes you can use ready oat flour).
- Chop the chocolate into pieces.
- In a large bowl mix all dry ingredients: flour, oatmeal, cinnamon, ginger, salt and chocolate.
- Potatoes, dates (with water from soaking), vanilla and one banana blend until smooth.
- Second banana and apple (can be in peel) cut into small cubes.
- The potato mass and cut fruit mix with the dry ingredients.
- Muffin tins brush with oil and sprinkle with whole grain flour (for me rye flour works best).
- Put the dough into the molds. Muffins don't grow spectacularly during cooking, so you can apply heaped portions.
- Bake the muffins at 180°C approx. 25-30 minutes, until they are browned. Enjoy your meal! :)
Po prostu cudne. I jakie zdrowe. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńA jakie pyszne :) zaraz zgłoszę przepis i dodam bannerek, dziękuję za zaproszenie :)
Usuń