poniedziałek, 29 września 2014

Bułeczki drożdżowe z konfiturą różaną i czekoladą

Ciasta drożdżowe są zaliczone do tzw. comfort food, czyli jedzenia, które wywołuje w nas poczucie błogości i bezpieczeństwa. Często kojarzy się z dzieciństwem i domem, dobrymi wspomnieniami. Coś w tym jest, bo nie znam chyba nikogo, kto widząc (lub czując :) ) świeży placek drożdżowy nie uśmiechnąłby się szeroko i z zapałem nie przypiął do talerzyka lub od razu całej blachy. Moje bułeczki wyposażyłam dodatkowo w czekoladę, która jest znanym  powszechnej panaceum na wszelkie smuteczki oraz własnej roboty konfiturę różaną o niepowtarzalnym zapachu i smaku. W połączeniu z mięciutkim, pachnącym ciastem dało to absolutne kulinarne cudo, wywołujące błogi uśmiech na twarzy jedzącego. A jaki jest Wasz ulubiony comfort food?




Składniki na 12 bułeczek:
  • 1,5 kubka mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1/3 kubka letniej wody
  • 12 kostek czekolady
  • 12 łyżeczek konfitury z róży
Sposób wykonania:
  1. Do miski wrzuć pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i wlej połowę wody. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Dodaj resztę mąki i wody oraz olej i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
  3. Podziel ciasto na 12 części i uformuj z nich w rękach płaskie kółka. Na środku każdego kółka połóż łyżeczkę konfitury.

     
  4.  Konfiturę przykryj kostką czekolady. Dzięki temu łatwiej będzie szczelnie zalepić bułeczki.


  5. Zlep brzegi ciasta - trochę to przypomina lepienie pierogów - a następnie ukulaj w rękach okrągłe bułeczki. Umieść je na posmarowanej tłuszczem blasze zostawiając między nimi trochę miejsca-  w trakcie pieczenia urosną.


  6. Piecz w temperaturze ok. 180°C aż bułeczki będą rumiane (ok. 20 minut). Smacznego!
  
~~@~~

Yeast buns with rose preserves and chocolate
Yeast cakes are classified as so-called comfort food, which means food that evokes in us a sense of bliss and security. It's often associated with childhood and home, good memories. Something like that is probably true,  because I don't know anyone who seeing (or feeling :)) fresh yeast cake doesn't smiled widely and enthusiastically pinned to the plate (or sheet all at once). My buns are also equipped with chocolate, which is well-known universal panacea for all the sorrows and homemade rose preserves with a unique aroma and taste. In combination with the very soft, fragrant cake it gave an absolute culinary marvel, causing a blissful smile on eating's face. And what is your favorite comfort food?
 Ingredients for 12 buns:
  • 1.5 cups of flour
  • 25 g yeast
  • 1 tablespoon sugar
  • 5 tablespoons oil
  • 1/3 cup lukewarm water
  • 12 cubes of chocolate
  • 12 teaspoons of jam with rose
How to make:
  1. Into a bowl throw crumbled yeast, sugar, a tablespoon of flour and pour half of the water. Stir to dissolve the yeast and set aside for 15 minutes to rise.
  2. Add rest of flour and water, and oil and knead a smooth, elastic dough. If needed, add more water.
  3. Divide the dough into 12 pieces and shape them in the hands to make flat circles. At the center of each circle put a teaspoon of preserves.
  4. Cover preserves by cube of chocolate. This will help to tightly sticky buns in next step. 
  5. Stick together edges of the dough - it reminds a bit of modeling dumplings - and then coined them in the hands to make round cakes. Place them on a greased baking tray, leaving between them a little space - during baking they will grow.
  6.  Bake at approx. 180 ° C until buns are browned (about 20 min.). Enjoy your meal!

4 komentarze:

  1. Spróbowałabym, ale pewnie znów wpadnę w kompleksy wyciągając twardawe placki z piekarnika. Dla mnie zawsze będziesz drożdżowym guru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynka nie marudź, tylko próbuj :P Na początek np. z połowy składników. Z mojego doświadczenia wynika, że ważny jest ten olej - dzięki niemu ciasto jest dużo bardziej delikatne i puszyste. Powodzenia :)

      Usuń
  2. Mmm, uwielbiam zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia ciasta drożdżowego. A potem ten cudowny smak... Nie do podrobienia :)

    OdpowiedzUsuń