czwartek, 14 sierpnia 2014

Krakersy gryczane

Jestem z powrotem po bardzo długiej przerwie. Niestety nawał pracy w połączeniu z chorobą najpierw moją a potem Adama zaskutkował zastojem na blogu. Teraz jednak już wracam i nie przeciągając niepotrzebnie przedstawiam Wam przepis na krakersy gryczane :) Powstał on w oparciu o przepis z książki pani Marioli Białołęckiej pt. "Zaskakująca kasza i ryż", jednak dostosowując go do swoich upodobań odeszłam od niego na tyle daleko, że obecnie niewiele już je łączy. Krakersy są pyszne i zawierają bardzo mało mąki pszennej, dzięki czemu są świetną alternatywą dla "normalnego" pieczywa. Doskonale sprawdzają się z różnymi pastami, warzywami czy po prostu solo. Po wystygnięciu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Smacznego :)


Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1/4 kubka wody
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kubek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól do smaku

Sposób wykonania:
  1. Ugotuj kaszę do miękkości. Odstaw na 10 minut do przestygnięcia.
  2. W tym czasie obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Pokrój je na duże kawałki.
  3. Lekko przestudzoną kaszę przesyp do blendera, dodaj wodę i zmiksuj możliwie drobno.


  4. Dodaj marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę.
  5. Masę przełóż do miski, dodaj mąkę i wyrób elastyczne ciasto. Jeżeli za bardzo się lepi, dodaj więcej mąki, Jeżeli masa jest za sucha dodaj jeszcze odrobinę wody.
  6. Z ciasta formuj płaskie, okrągłe krakersy i układaj je na posmarowanej tłuszczem blasze. Jeżeli masz na to czas i ochotę możesz też ciasto rozwałkować i wycinać krakersy za pomocą szklanki lub foremek do ciasta. Na wierzchu możesz wytłoczyć jakiś wzorek (ja za rada pani Marioli używałam tłuczka).


  7. Piecz w temperaturze 180°C ok. 40-50 minut. Najsmaczniejsze są zaraz po ostygnięciu :)


~~@~~


Buckwheat crackers


I'm back after a very long break. Unfortunately workload combined with my disease first and then Adam's disease gives as a result congestion on the blog. Now, however, I'm already back and to not dragging unnecessarily I present you a recipe for buckwheat crackers :) It's based on a recipe from the Mariola Bialolecka's book "Surprising grits and rice", but during adapting it to my preferences I walked away fromit so far that at present only a little unites them. Crackers are delicious and contain very little flour, so they are a great alternative to the "normal" bread. They can be used with a variety of pastes, vegetables or simply solo. Once cooled, they are crispy on the outside and soft on the inside. Enjoy :)


Ingredients: 
  • 200 g buckwheat
  • 1/4 cup of water
  • 2 onions
  • 1 carrot
  • 3-4 cloves of garlic
  • 1 cup flour
  • 1 teaspoon of thyme
  • 1/2 teaspoon chilli
  • salt to taste
 How to make:
  1. Cook grits until soft. Allow to stand for 10 minutes to cool.
  2. During this time, peel the onion, carrot and garlic. Cut them into large pieces.  
  3. Lightly cooled buckwheat pour into the blender, add water and blend as finely as possible.
  4. Add carrots, onion, garlic and spices. Blend until smooth.  
  5. Put the mass into a bowl, add the flour and make an elastic dough. If mass is too sticky, add more flour, if the mass is too dry add a little more water.  
  6. From the dough form flat, round crackers and place them on a greased baking tray. If you have the time and inclination, you can also roll out the dough and cut crackers by using glasses or molds for cakes. On the top you can emboss a pattern (I followed mrs. Mariola advice and I used pestle to meat).
  7. Bake at 180°C approx. 40-50 minutes. They are the tastiest immediately after the cooling down :) 

1 komentarz:

  1. smakowite, faktycznie, do dipów idealne :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń