środa, 14 maja 2014

Pasztet gryczano-pieczarkowy

Po dość długiej przerwie zachwyciłam się na nowo domowymi pasztetami :) Urzekła mnie przede wszystkim ich uniwersalność - można je zrobić niemal ze wszystkiego i sprawdzają się prawie zawsze - na zimno na ciepło, jako przekąska, obiad, dodatek do chleba czy kolacja. Tak więc w najbliższym czasie spodziewajcie się częstych pasztetowych nowości :) Na pewno niedługo wrzucę przepis na pasztet z buraka - według mnie najlepszy jaki wyszedł dotychczas spod mojej ręki. Tymczasem wróćmy jednak do dzisiejszej propozycji, czyli pasztetu gryczano-pieczarkowego. Jest lekki i delikatny - zdecydowanie mniej "konkretny" niż np. pasztet z grochu. W smaku jest łagodny, więc fantastycznie sprawdza się z wyrazistymi dodatkami, takimi jak np. zielona cebulka, musztarda czy sos czosnkowy. Zapraszam do próbowania :)


Składniki na foremkę 30x11cm:
  •  szklanka kaszy gryczanej
  • 500g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól do smaku
  • olej i bułka tarta do wysypania formy

Sposób wykonania:
  1. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę (nóżki pieczarek też). Solimy i zostawiamy na chwilkę.
  3. Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
  4. Na głębokiej patelni dusimy pieczarki z cebulą na niewielkiej ilości wody. Kiedy będą już miękkie, 1/3 odkładamy na talerzyk, a do reszty dodajemy marchewkę i pietruszkę. Dusimy dalej, aż warzywa będą miękkie.

  5. Do blendera wrzucamy przestudzoną kaszę, warzywa z patelni, przyprawy oraz czosnek. Miksujemy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

  6. Na samym końcu dodajemy pieczarki odłożone wcześniej na talerz i mieszamy wszystko łyżką.
  7. Nakładamy masę do formy nasmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Wilgotną ręką wygładzamy wierzch. Pieczemy w 180st. C ok. 30-40 minut.


    Przed nałożeniem trzeba poczekać aż pasztet zupełnie wystygnie, bo inaczej będzie się kruszyć. Smacznego :)

     
     
    ~~@~~

    Buckwheat-champignon paté
     
     After a long break I'm enraptured again by homemade pates :) What captivated me most of all is their versatility - you can do them from almost everything and they are good almost always - cold or hot, as a snack, lunch, in addition to bread or dinner. So in the near future expect frequent pates' news :) I will soon throw a recipe for pate with beetroot - according to me the best which came so far out of my hand. Meanwhile, let's get back to today's proposal, the buckwheat-champignon pate. It is light and delicate - much less "concrete" than, say, pate with peas. The taste is mild, so fantastically works with expressive additives, such as green onions, mustard and garlic sauce. Feel free to try :)
Ingredients for baking mold 30x11cm:
  • 1 glass of buckwheat
  • 500g champignon
  • 1 carrot
  • 1 parsley
  • 2 onions
  • 4-6 cloves of garlic
  • 1 teaspoon of oregano
  • 1/2 teaspoon of nutmeg
  • 1/2 teaspoon of chilli
  • 1/2 teaspoon of savory
  • salt to taste
  • oil and bread crumbs to spill from the mold
How to make:
  1. Cook buckwheat until it's soft. Set aside to cool. 
  2. Peel champignons and onion and cut into cubes (champignons' "foot" too). Add salt and leave for a minute. 
  3. Wash carrots and parsley, peel and cut into slices. 
  4. In a deep frying pan cook the champignons and onions in a small amount of water. When they are soft, put 1/3 on the plate, and add the carrot and parsley for the rest. Cook further until the vegetables are soft.
  5. Throw the cooled buckwheat to the blender, add fried vegetables, spices and garlic. Blend all ingredients until they're well blended.
  6. At the end add the champignons aside earlier on a plate and mix everything with a spoon
  7.  Put the mass into a mold greased with oil and sprinkled with breadcrumbs. Smooth the top with wet hands. Bake at 180°C for about 30-40 minutes.
Before applying you must wait until the pate completely cool down, because otherwise it will be crushed. Enjoy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz