piątek, 16 maja 2014

Budyń czekoladowy

Idealny pomysł na zimny, deszczowy wieczór? Jedna z opcji to wygodny fotel, ciepły koc, dobra książka w jednej ręce i koniecznie coś pysznego i gorącego w kubku w drugie ręce. Na przykład mocno czekoladowym, gęstym, kremowym budyniem. Bez obaw - jest bez cukru, bez nabiału i bez wymyślnych składników. Zbyt piękne, by było prawdziwe? Przekonaj się sam :)




Składniki:
  • dwa kubki mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 30-35 daktyli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Sposób wykonania:
  1. Zalej daktyle połową mleka (najlepiej, aby było ono gorące) i odstaw na 10 minut. Dzięki temu daktyle zmiękną i łatwiej będzie je zmiksować. Oczywiście mleko może być też zimne, ale wtedy trzeba poczekać trochę dłużej.
  2. Zmiksuj daktyle. Jeżeli zostaną malutkie fragmenty skórek - nie szkodzi.
  3. Dodaj kakao, cynamon, sól oraz mąkę kukurydzianą i miksuj jeszcze chwilę. Dzięki temu w budyniu nie będzie grudek.
  4. Do garnuszka wlej otrzymaną "bazę budyniową" i pozostałe mleko, porządnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając - zwłaszcza na początku budyń bardzo szybko się przypala.
  5. Kiedy budyń zacznie bulgotać gotuj go jeszcze chwilę, aż osiągnie pożądaną gęstość. Jeżeli ciągle jest za rzadki dodaj jeszcze trochę mąki, jeżeli jest za gęsty - dolej trochę mleka.
  6. Po zdjęciu z ognia zmiksuj budyń raz jeszcze - dzięki temu będzie idealnie gładki i kremowy (Bazyla wyłowiłam w ostatniej chwili :) )


  7. Nałóż do ulubionego kubka/filiżanki/miseczki (prosto z gara też oczywiście można, trzeba tylko uważać, żeby na początku się nie poparzyć :) )

     
  8. Zaopatrz się w dobrą lekturę, kocyk i... miłego wieczoru :)


Dla urozmaicenia możesz dodać do budyniu swoje ulubione dodatki - wiórki czekoladowe lub kokosowe, prażone ziarna, orzechy, bakalie, świeże owoce, jak np. maliny, jagody czy truskawki lub przyprawy - goździki, chilli, gałkę muszkatołową itd. Smacznego :)


~~@~~

 Chocolate pudding

Perfect idea for a cold, rainy evening? One option is a comfortable chair, a warm blanket, a good book in one hand and necessarily something delicious and hot in a mug in the other hand. For example, very chocolate, thick, creamy pudding. Do not worry - there is no sugar, no dairy and no fancy ingredients. Too good to be true? Try it yourself :)

Ingredients:
  •  2 mugs of coconut milk (or other non-diary)
  • 3 heaping tablespoons of cocoa
  • 4 tablespoons of cornstarch
  • 30-35 dates
  • pinch of cinnamon
  • pinch of salt
How to make:
  1. Pour half of milk to dates (preferably so the milk it is hot) and let stand for 10 minutes. Thanks to this, dates will be soft and easier to mix. Of course, the milk can be also cold, but then you have to wait a little longer.  
  2. Mix dates. If there are tiny pieces of skins - never mind.  
  3. Add cocoa, cinnamon, salt and corn flour and mix for a while. As a result, there will be no lumps in the pudding.  
  4. Pour to a pot the resulting 'pudding base' and remaining milk, mix properly. Cook over low heat, stirring all the time - especially at the beginning the pudding  burn out ver fast.  
  5. When the pudding starts to bubble boil it for a while, until it reaches the desired thickness. If it is still too thin add a little more flour, if it is too thick - top up some milk.  
  6. After removing from heat, blend pudding again - it will be perfectly smooth and creamy (Basil was fished out at the last minute :) ) 
  7. Apply to your favorite mug /cup/bowl (of course you can eta straight from the pot, you just have to be careful in the beginning not to burn yourself :) )
  8. Take a good book, a blanket and .. have a nice evening :)
For variety you can add your favorite extras to the pudding - chocolate chips or shredded coconut, roasted grains, nuts, dried fruit, fresh fruit, such as raspberries, blueberries or strawberries or spices - cloves, chilli, nutmeg, etc. Enjoy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz