Dzisiaj coś, co w większości ludzi budzi jak najlepsze skojarzenia i wspomnienia: gorący, pachnący, domowej roboty chleb, z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Niebo w gębie po prostu :) Kiedy go piekę, zwłaszcza po dłuższej przerwie, zwykle zostaje pożarty w ciągu dwóch dni. Bije na głowę wszystkie kupne, dmuchane, białe poduchy. I pomimo tego, że przygotowanie go trochę trwa,to naprawdę warto :)
Składniki:
Zakwas:
- pełnoziarnista mąka żytnia
- woda
- ok. 0,5 l zakwasu
- 2 kubki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1/2 kubka ciepłej wody
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- szczypta soli
- olej do wysmarowania blachy
Sposób wykonania:
- Zacząć trzeba od wyhodowania zakwasu - w czystym, dużym (ok.1 l) słoiku należy wymieszać pół szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej z pół szklanki letniej wody, porządnie zamieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na dobę. Po tym czasie na wierzchu może się zebrać warstwa brązowej, lekko śmierdzącej wody
- Wodę odlać, dodać kopiastą łyżkę mąki żytniej, dolać ok. 1/4 szklanki letniej wody, zamieszać i znowu odstawić na 24 godziny. Takie "dokarmianie" zakwasu trzeba kontynuować ok. 5 dni. Po tym czasie zakwas powinien pachnieć lekko fermentacją, trochę jak piwo.
- Po ostatnim odlaniu brązowej wody zawartość słoika przelać do sporej miski, dodać pełny kubek pełnoziarnistej mąki żytniej i drugi kubek letniej wody. Zamieszać porządnie i odstawić pod przykryciem na 12 godzin (u mnie to zwykle oznacza "na noc").
- Po tym czasie część zakwasu należy odlać "na zaś", tak aby w misce pozostało ok. 0,5 litra zakwasu.
- Do zakwasu dodać resztę składników: pełnoziarnistą mąkę pszenną, pestki słonecznika, płatki owsiane, soli do smaku i wodę. Porządnie zamieszać. Ciasto będzie dość rzadkie, lejące - takie ma być :)
- Wylać ciasto do podłużnej foremki,
wysmarowanej olejem (ja dodatkowo wysypuję dno słonecznikiem) i
odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilka (3-6)
godzin.
- Piec w temp. ok. 180 st. 45 minut do godziny - w zależności od piekarnika. Po 45 minutach warto zacząć kontrolować co się dzieje. Tu uwaga: wykałaczka wbita w ciasto może nie być sucha, nawet jeżeli chleb jest już gotowy. Jeżeli końcówka i jest jeszcze oblepiona ciastem, ale chleb jest już ładnie przyrumieniony, to powinno być ok.
- Chleb wyłożyć z formy na czystą ściereczkę, zawinąć i odstawić na chwilę do ostygnięcia (wystarczy tyle żeby się nie oparzyć przy jedzeniu, chociaż ciepły czasami bardzo źle się kroi : )
~~@~~
Wholemeal bread wheat and rye in a sourdough
Today, something that in most people wakes best associations and memories: hot, fragrant homemade bread with a crispy crust and soft inside. Heaven in my mouth :) When I bake it, especially after a long break, it's usually eaten in two days. Beats all commercially made, blown white cushions. And despite the fact that it takes time to prepare, it's really worth it :)
Ingredients:
Sourdough:
Sourdough:
- wholegrain rye flour
- water
- about 0,5 l sourdough
- 2 cups whole-wheat flour
- 1/2 cup of hot water
- 1/2 cup sunflower seeds
- 1/2 cup oatmeal
- pinch of salt
- oil to grease sheet
- All starts with to breed sourdough - in a clean, large (about 1 l) jar mix half a cup of whole grain rye flour with half a cup of lukewarm water, stir carefully, cover with a cloth and leave in a dark, warm place for 24 hours. After this time, the top layer may collect the brown, slightly smelly water
- Pour off the water, add a heaping tablespoon of rye flour, add about 1/4 cup lukewarm water, stir and let stand again for 24 hours. Such "feeding" of the sourdough must be continued for approximately 5 days. After this time it should smell slightly fermentation, a bit like beer.
- After the last cast of bronze water, pour the contents of jar into a large bowl, add about a cup of whole grain rye flour and a second cup of lukewarm water. Stir properly and let stand, covered, for 12 hours (for me it usually means "at night").
- After this time, part of the sourdough should be left for the next time. In bowl should stay approximately 0.5 liters of sourdough.
- To sourdough add the remaining ingredients: whole grain wheat flour, sunflower seeds, oatmeal, salt and water. Mix properly. The dough will be quite rare, pouring - it's ok :)
- Pour the batter into the longitudinal molds , greased with oil (I also shed the bottom of the sunflower) and leave covered in a warm place to rise for several (3-6) hours.
- Bake at 180 degrees about 45 minutes to an hour - depending on the oven. After 45 minutes you should start to control what happens. Here note: toothpick stuck in the cake can not be dry , even if the bread is ready. If the tip os toothpick is still caked, but the bread is nicely browned, it should be ok.
- Put the bread on a clean cloth wrap and set aside to cool for a while (just enough so as not to burn yourself during eating, although hot bread sometimes is cut very badly :)
Sourdough in the twisted jar in the refrigerator should withstand up to a week. You can feed it in the meantime (spill brown water, add a tablespoon of flour and a little water). Sourdough bread rises slower than yeast, so you have to be patient - I guarantee it's worth :) I also encourage you to experiment with additives - pumpkin seeds, various nuts, flaxseed, fried onions - see what you correspond the most and share impressions in the comments :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz