poniedziałek, 3 marca 2014

Owocowa-warzywna sałatka z rukolą

Kiedy na dworze przyroda budzi się z zimowego snu, nachodzi mnie coraz większa ochota na świeżą, chrupiącą, kolorową, bajecznie pyszną surowiznę. Kiedy po raz pierwszy komponowałam tę sałatkę nie byłam pewna, czy efekt końcowy będzie zjadliwy. Okazało się, ze oto mamy z Adamem nowego śniadaniowego ulubieńca, w którym każdy element jest niezbędny i na swoim miejscu - ostro-gorzka rukola, słodko-kwaśna, soczysta pomarańcza, słodkawa, chrupiąca marchewka, kwaskowate kiwi, słodziutkie jabłko i chrupiący słonecznik (aż muszę uważać, żeby nie obślinić klawiatury na samo wspomnienie. Dobrze że w kuchni już czeka wszystko co potrzebne na poranną porcję sałatki :) ). Zanim odrzucicie to niestandardowe połączenie smaków - spróbujcie proszę. Naprawdę warto!



Składniki na dużą miskę sałatki (śniadanie dla 2 osób)
  • 2 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 2 kiwi
  • 1 duża marchewka
  • 2 garście rukoli
  • 1/4 szklanki ziaren słonecznika

Sposób wykonania:
  1. Jabłka, pomarańcze i marchewkę umyj, pomarańcze i marchewkę obierz, z jabłek wykrój tylko gniazda nasienne. Kiwi obierz, a następnie opłucz z ewentualnych włochatych resztek skórki. Opłucz rukolę.
  2. Słonecznik przypraż na suchej patelni.
  3. Owoce i marchewkę pokrój - jabłka i kiwi w dość drobną kostkę, marchewkę w półtalarki (czyli najpierw wzdłuż, a potem w platerki). Pomarańcze podziel na cząstki i następnie pokrój je na małe kawałeczki.
  4. Umytą rukolę poszatkuj (ja biorę całą garść na deskę i kroję "na raz").
  5. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Smacznego!

~~@~~

Fruit and vegetable salad with arugula

When the nature wakes up outside from winter sleep,it intrudes me growing desire for fresh, crunchy, colorful, fabulously delicious rawness. When I first composed this salad, I was not sure if the end result will be edible. It turned out that now we have with Adam new breakfast favorite, in which each element is necessary and in its place - spicy-bitter arugula, sweet and sour, juicy orange, the sweet, crunchy carrots, tangy kiwi, apple so sweet and crunchy sunflower (now I have to be careful not to drool over the keyboard. Thankfully that in the kitchen there's everything you need waiting for the morning portion of salad :)). Before you reject a custom combination of flavors - try please. Really worth it! 

Ingredients for a large bowl of salad (breakfast for 2 persons)
  • 2 apples
  • 2 oranges
  • 2 kiwi
  • 1 large carrot
  • 2 handfuls of arugula
  • 1/4 cup sunflower seeds 
How to do:
  1. Wash apples, oranges and carrots,  then peel the oranges and carrots, and from apples cut only the cores. Peel kiwi, then rinse with any residual hairy skin. Rinse the arugula.
  2. Roast sunflower on a dry pan.
  3. Slice fruits and carrots - apples and kiwi in a fairly small cubes, carrots in "halfslices" (first lengthwise, then into slices)Split oranges into pieces and then cut them into small pieces.
  4. Chop arugula (I take a handful on board and slice it all in one time).
  5. Mix all ingredients in a large bowl. Enjoy it!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz