wtorek, 3 grudnia 2013

Bułeczki drożdżowe

Jakiś czas temu zdałam sobie sprawę z tego, że już przynajmniej od roku praktycznie nie kupuję pieczywa w sklepach. Od tych sztucznie dmuchanych i "ulepszanych" wyrobów zdecydowanie wolę pieczywo robione samodzielnie w domu. Raz, że jest dużo smaczniejsze, a dwa, że wiem dokładnie co się w nich znajduje. Poniżej przedstawiam Wam jedną z możliwości: szybkie, pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu bułeczki drożdżowe z ziarenkami.




Składniki na ok. 12 bułeczek:
  • 1/4 kostki drożdży (25 g)
  • łyżeczka cukru
  • 2 kubki mąki pełnoziarnistej
  • 8 łyżek oleju
  • garść słonecznika
  • garść siemienia lnianego
  • trochę ciepłej wody

Sposób wykonania:
  1. Do miski wrzuć rozdrobnione drożdże, cukier, 2 czubate łyżki mąki i wymieszaj wszystko z wodądo uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałe składniki. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest taka potrzeba dodaj trochę ciepłej wody.
  3. Uformuj w rękach bułeczki. Kształt i rozmiar zależą tak naprawdę od Twojej fantazji :) Ja preferuję okrągłe, płaskie placuszki o powierzchni trochę mniejszej niż wnętrze dłoni, grubości ok.1 cm. 
  4.  
     
  5. Gotowe bułeczki ułóż na natłuszczonej blasze. Pamiętaj, że jeszcze urosną, więc zostaw między nimi trochę miejsca! Blachę przykryj ściereczką i ponownie odstaw na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.
  6. Piecz w temperaturze 180st. C przez ok. 20 minut. Bułeczki są gotowe, kiedy wbity w nie drewniany patyczek po wyciągnięciu jest suchy. Smacznego!

Słonecznik i siemię to oczywiście tylko moja propozycja - do bułeczek możesz dodać co tylko podpowie Ci fantazja i smak :) Spróbuj inne pestki (np. dyni), orzechy, przyprawy itd. Jednym słowem - eksperymentuj i baw się! :)

~~@~~

 Yeast Rolls

Some time ago I realized that for at least one year I almost haven't not bought bread in the shops. From these artificially blown and "tempered" products I prefer bread made by myself at home. Once that is much tastier, and two, that I know exactly what's in them. Below I present to you one of the options: quick, delicious and very easy to prepare yeast buns with grains.

Ingredients for about 12 rolls:
  • Fourth cube of yeast (25 g)
  • 1 teaspoon of sugar
  • 2 cups whole-wheat flour
  • 8 tablespoons oil
  • a handful of sunflower
  • a handful of linseed
  • some warm water
How to make:
  1. Put the crumbled yeast, sugar, 2 heaped tablespoons of flour into a bowl and mix everything with water to a consistency of thick cream. Cover the bowl by towel and let stand for about 15 minutes to rise in a warm place. 
  2. To overgrown leaven add remaining ingredients. Knead smooth, elastic dough. If it's necessary add some warm water. 
  3. Shape the rolls in the hands. The shape and size depend only on your imagination :) I prefer the round, flat scones on the surface a little bit smaller than the palm, the thickness of about 1 cm.
  4. Place the finished rolls on a greased baking sheet. Remember, they will grow, so leave some space between! Cover the sheet by towel and let stand again for about 10-15 minutes to rise. 
  5. Bake at 180 degrees for about 20 minutes. Rolls are ready when a wooden stick stucked in them is dry after pulling. Enjoy it! 
Sunflower and linseed are of course only my suggestion - to the rolls you can add whatever tells your fantasy and taste :) Try other seeds (eg pumpkin seeds), nuts, spices, etc. In a word - experiment and enjoy! :)

    2 komentarze:

    1. A już się bałam, że blog odszedł w niepamięć! :P

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Absolutnie nie :) Jedynie chwilowy przestój, ale już wracam do działania :)

        Usuń