wtorek, 17 grudnia 2013

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

Dzisiaj przepis ze specjalną dedykacją dla Tutorek z mojego teamu AKADEMII PRZYSZŁOŚCI :) Ostatnio robiłam je na spotkanie i dziewczynom bardzo zasmakowało, więc tak jak obiecałam - zamieszczam wskazówki jak je zrobić. Jest to jedno z moich ulubionych ciast - łatwe w przygotowaniu, szybkie i bardzo pyszne :) Porównując wegańskie ciasto drożdżowe z takim "tradycyjnym" wydaje mi się, że brak mleka, jajek i masła powoduje, że ciasto jest bardziej mięciutkie i delikatne.




Składniki:

Ciasto:
  • 2,5 kubka mąki
  • 1/3 kubka cukru
  • ok. 30 g drożdży
  • ok. 15 łyżek oleju
  • trochę letniej wody
  • słoik dżemu malinowego
Kruszonka:
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • 3 łyżki słonecznika
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta cynamonu
  • trochę letniej wody
 Sposób wykonania:

  1. Do sporej miski wrzucamy rozdrobnione drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, dolewamy letniej wody (tyle, żeby po wymieszaniu całość miała konsystencję śmietany). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Dorzucamy resztę składników (oprócz dżemu!) i wyrabiamy miękkie, sprężyste ciasto. Jeżeli jest taka potrzeba dolewamy trochę letniej wody.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części - mniej więcej 1/3 i 2/3 objętości. Większą część rozwałkowujemy  na placek, większy od blachy o jakieś 6-8 cm (zarówno wzdłuż jak i w poprzek). Przekładamy do blachy, z nadmiaru robimy ścianki boczne.
  4.  W otrzymaną "miseczkę" nakładamy dżem. Rozprowadzamy go równomiernie nie paćkając szczytów ścianek bocznych (ciasto ubrudzone dżemem nie sklei się z warstwą wierzchnią).


  5. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią zawartość blachy. Delikatnie ale starannie zalepiamy brzegi, bo inaczej maliny wypłyną w trakcie pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
  6. W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę. Wody dolewamy tyle, żeby uzyskać lepką, nieco mazistą konsystencję. Rozsmarowujemy na wyrośniętym cieście.
  7. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180st. C, do uzyskania złotobrązowego koloru (z powodu dżemu test z patyczkiem niekoniecznie musi być wiarygodny :)

Przed pokrojeniem ciasta warto potrenować silną wolę i poczekać nawet kilka godzin, żeby ciasto, a zwłaszcza jego środek, porządnie wystygło, bo inaczej dżem poleje się szeroką strugą :) Smak nadzienia można oczywiście dowolnie zmieniać - ja akurat najbardziej lubię maliny i wiem, że w tej kombinacji doskonale się sprawdzają, ale przed eksperymentatorami droga otwarta :) Uprzedzając ewentualne pytania - pomimo tego, że wegańskie i ze stosunkowo niewielką ilością cukru, nie jest to jednak najzdrowsze ciasto na świecie, nie należy więc przesadzać z jego konsumpcją.

~~@~~

Yeast cake with raspberries and crumble topping

 Today recipe with a special dedication to my team from AKADEMIA PRZYSZLOSCI (ACADEMY OF FUTURE :) I made it on our meeting and the girls really liked it, so as I promised - I put tips on how to do it. This is one of my favorite cakes - easy to prepare, quick and very yummy :) Comparing vegan yeast cake with the "traditional" it seems to me that the lack of milk, eggs and butter makes the cake more soft and delicate.

Ingredients:

Cake:
  • 2.5 mugs of flour
  • 1/3 mug of sugar
  • 30 g yeast
  • about 15 tablespoons oil
  • a little warm water
  • jar of raspberry jam
Crumble:
  • 3 heaped tablespoons of flour
  • 3 tablespoons sunflower
  • 5 tablespoons of grated coconut
  • 3 tablespoons sugar
  • 5 tablespoons oil
  • pinch of cinnamon
  • a little warm water
 How to make:
  1. To a large bowl put the crumbled yeast, a tablespoon of sugar and two tablespoons of flour, pour warm water (enough to make consistency of cream  after mixing all ingredients). Cover with a cloth and leave in a warm place for about 15 minutes to rise. 
  2. Throw the rest of the ingredients (except the jam!) and make a soft, elastic cake. If necessary pour some warm water. 
  3. Divided the cake into two parts - ca. 1/3 and 2/3 volume. Rool on the greater part of cake,. It should be larger than the sheet by about 6-8 cm (both longitudinal and transverse). Put the cake into a sheet, and from the excess make sidewalls. 
  4. Into the "cake-bowl" put jam. Distribute it evenly, but  don't mess peaks of the side walls (cake soiled by jam can't mend with a top layer).
  5.  Rolled second part of cake and cover content of sheet. Gently but thoroughly stick edges, otherwise raspberries will leave during baking. Cover with a cloth and leave to rise for a while. 
  6. In a separate bowl, mix all the ingredients for crumble. Pour enough water to get sticky, slightly greasy texture. Spread on the overgrown cake. 
  7. Bake about 30 minutes at 180 degrees, to yield a golden brown color (due to the jam  the stick-test could be not very trustworthy :)
Before slicing cake try practice your strong will and wait a few hours. Cake, and especially its center, should properly cooled down, otherwise jam will flow a large jet :) Taste of the filling of course can change - I just like raspberries the most and I know that in this combination they are ideally suited, but before experimentalists the road is opened :) Anticipating possible questions - despite the fact that it's vegan and with a relatively small amount of sugar, it is not the healthiest cake in the world, so do not overdo it with its consumption. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz