Dzisiaj przepis ze specjalną dedykacją dla Tutorek z mojego teamu AKADEMII PRZYSZŁOŚCI :) Ostatnio robiłam je na spotkanie i dziewczynom bardzo zasmakowało, więc tak jak obiecałam - zamieszczam wskazówki jak je zrobić. Jest to jedno z moich ulubionych ciast - łatwe w przygotowaniu, szybkie i bardzo pyszne :) Porównując wegańskie ciasto drożdżowe z takim "tradycyjnym" wydaje mi się, że brak mleka, jajek i masła powoduje, że ciasto jest bardziej mięciutkie i delikatne.
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 kubka mąki
- 1/3 kubka cukru
- ok. 30 g drożdży
- ok. 15 łyżek oleju
- trochę letniej wody
- słoik dżemu malinowego
- 3 kopiaste łyżki mąki
- 3 łyżki słonecznika
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek oleju
- szczypta cynamonu
- trochę letniej wody
- Do sporej miski wrzucamy rozdrobnione drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, dolewamy letniej wody (tyle, żeby po wymieszaniu całość miała konsystencję śmietany). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
- Dorzucamy resztę składników (oprócz dżemu!) i wyrabiamy miękkie, sprężyste ciasto. Jeżeli jest taka potrzeba dolewamy trochę letniej wody.
- Ciasto dzielimy na dwie części - mniej więcej 1/3 i 2/3 objętości. Większą część rozwałkowujemy na placek, większy od blachy o jakieś 6-8 cm (zarówno wzdłuż jak i w poprzek). Przekładamy do blachy, z nadmiaru robimy ścianki boczne.
- W otrzymaną "miseczkę" nakładamy dżem. Rozprowadzamy go równomiernie nie paćkając szczytów ścianek bocznych (ciasto ubrudzone dżemem nie sklei się z warstwą wierzchnią).
- Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią zawartość blachy. Delikatnie ale starannie zalepiamy brzegi, bo inaczej maliny wypłyną w trakcie pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
- W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę. Wody dolewamy tyle, żeby uzyskać lepką, nieco mazistą konsystencję. Rozsmarowujemy na wyrośniętym cieście.
- Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180st. C, do uzyskania złotobrązowego koloru (z powodu dżemu test z patyczkiem niekoniecznie musi być wiarygodny :)
Przed pokrojeniem ciasta warto potrenować silną wolę i poczekać nawet kilka godzin, żeby ciasto, a zwłaszcza jego środek, porządnie wystygło, bo inaczej dżem poleje się szeroką strugą :) Smak nadzienia można oczywiście dowolnie zmieniać - ja akurat najbardziej lubię maliny i wiem, że w tej kombinacji doskonale się sprawdzają, ale przed eksperymentatorami droga otwarta :) Uprzedzając ewentualne pytania - pomimo tego, że wegańskie i ze stosunkowo niewielką ilością cukru, nie jest to jednak najzdrowsze ciasto na świecie, nie należy więc przesadzać z jego konsumpcją.
~~@~~
Yeast cake with raspberries and crumble topping
Today recipe with a special dedication to my team from AKADEMIA PRZYSZLOSCI (ACADEMY OF FUTURE :) I made it on our meeting and the girls really liked it, so as I promised - I put tips on how to do it. This is one of my favorite cakes - easy to prepare, quick and very yummy :) Comparing vegan yeast cake with the "traditional" it seems to me that the lack of milk, eggs and butter makes the cake more soft and delicate.
Ingredients:
Cake:
- 2.5 mugs of flour
- 1/3 mug of sugar
- 30 g yeast
- about 15 tablespoons oil
- a little warm water
- jar of raspberry jam
Crumble:
- 3 heaped tablespoons of flour
- 3 tablespoons sunflower
- 5 tablespoons of grated coconut
- 3 tablespoons sugar
- 5 tablespoons oil
- pinch of cinnamon
- a little warm water
How to make:
- To a large bowl put the crumbled yeast, a tablespoon of sugar and two tablespoons of flour, pour warm water (enough to make consistency of cream after mixing all ingredients). Cover with a cloth and leave in a warm place for about 15 minutes to rise.
- Throw the rest of the ingredients (except the jam!) and make a soft, elastic cake. If necessary pour some warm water.
- Divided the cake into two parts - ca. 1/3 and 2/3 volume. Rool on the greater part of cake,. It should be larger than the sheet by about 6-8 cm (both longitudinal and transverse). Put the cake into a sheet, and from the excess make sidewalls.
- Into the "cake-bowl" put jam. Distribute it evenly, but don't mess peaks of the side walls (cake soiled by jam can't mend with a top layer).
- Rolled second part of cake and cover content of sheet. Gently but thoroughly stick edges, otherwise raspberries will leave during baking. Cover with a cloth and leave to rise for a while.
- In a separate bowl, mix all the ingredients for crumble. Pour enough water to get sticky, slightly greasy texture. Spread on the overgrown cake.
- Bake about 30 minutes at 180 degrees, to yield a golden brown color (due to the jam the stick-test could be not very trustworthy :)
Before slicing cake try practice your strong will and wait a few hours. Cake, and especially its center, should properly cooled down, otherwise jam will flow a large jet :) Taste of the filling of course can change - I just like raspberries the most and I know that in this combination they are ideally suited, but before experimentalists the road is opened :) Anticipating possible questions - despite the fact that it's vegan and with a relatively small amount of sugar, it is not the healthiest cake in the world, so do not overdo it with its consumption.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz