piątek, 11 października 2013

Owsianka nieco egzotyczna

Na przekór temperaturze panującej ostatnio za oknami, w mojej kuchni powiało nieco tropikami :) Okazuje się, że nasza swojska owsianka bardzo fajnie komponuje się z takimi egzotami jak kokos, banan czy cynamon. Całość wyszła słodka, ciepła i sycąca - jak dla mnie idealna na zimne, jesienne poranki :)


Składniki na dwie obfite porcje
  • 1/3 - 1/2 szklanki płatków owsianych (górskich lub zwykłych)
  • 1/3 - 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 kokosa (ew. 1/2 szklanki wiórków)
  • garść słonecznika
  • garść siemienia lnianego
  • ok. 20 daktyli
  • 3 nieduże jabłka
  • 1 dojrzały banan
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
Sposób wykonania
  1. Kokos ścieramy na tarce o małych oczkach. Wrzucamy do garnuszka z wodą i zagotowujemy. 
  2. Do wrzącej wody z kokosem wsypujemy kaszkę. Kiedy będzie już prawie dobra dosypujemy płatki owsiane, porządnie mieszamy i zostawiamy na chwilkę. Następnie wyłączamy grzanie, dosypujemy słonecznik i siemię, ponownie porządnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem.
  3. Jabłka ścieramy na tarce o małych oczkach (bez obierania). Banana obieramy i ścieramy na tace o dużych oczkach. Daktyle kroimy na małe kawałki.
  4. W niewielkim garnku zagotowujemy odrobinę wody i wrzucamy owoce. Mieszamy regularnie, żeby się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku cynamonem i gałką. Kiedy jabłka i banan się połączą, a daktyle zrobią się mięciutkie, sos jest gotowy.
  5. Do miski/talerza nakładamy owsiankę i polewamy sosem owocowym. Smacznego!

~~@~~

Oatmeal quite exotic
 
In spite of the temperature behind the windows, in my kitchen appeared a little bit of tropics :) It turns out that our familiar oatmeal fits
very good with such exotic things as coconut, banana and cinnamon. The whole left  sweet, warm and filling - perfect for the cold autumn mornings :)

Ingredients for two generous servings
  • 1/3 - 1/2 cup oatmeal (mountain or regular) 
  • 1/3 - 1/2 cup millet 
  • 1/2 coconut (or 1/2 cup desiccated) 
  • handful of sunflower 
  • handful of linseed 
  • about 20 dates 
  • 3 small apples 
  • 1 ripe banana 
  • pinch of cinnamon and nutmeg
How to make
  1. Coconut grate with small mesh. Put in a pot of water and boil. 
  2. To the boiling water with coconut put millet. When it's almost good pour oatmeal, properly mix and leave for a minute. Then turn off the heat, pour sunflower and linseed, again properly mix and leave under cover. 
  3. Apples grate with small mesh (without peeling). Banana peel and grate with large mesh. Dates cut into small pieces. 
  4. In a small pot, boil some water and throw fruit. Stir regularly so as not to singe. Season to taste with cinnamon and a nutmeg. When an apple and a banana blended and dates are soft, the sauce is ready.  
  5. Put oatmeal to a bowl / plate and pour fruit sauce. Enjoy!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz