Dzień dobry bardzo :) Przepraszam za tak długą przerwę - kończyłam studia, broniłam się i pochłonęło to cały mój czas. Teraz jednak z przyjemnością donoszę, iż obrona się udała i jestem wolnym człowiekiem :) Dzisiejszy przepis powstał w wyniku próby odtworzenia dania, które jadłam niedawno w moim ulubionym wegebarze. Nie wyszło dokładnie takie jak pierwowzór, ale moim zdaniem też jest dobre. Miłego kucharzenia :)
Składniki na około 15 kotlecików
- 1 średni brokuł
- 3-4 ziemniaki
- 1 kostka wędzonego tofu
- 1 cebula
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
- sól do smaku
- olej do smażenia
- Brokuła i ziemniaki myjemy, brokuła dzielimy na duże części, ziemniaki obieramy i również kroimy na duże kawałki. Gotujemy, aż będą bardzo miękkie. Ja gotowałam na parze, ale tradycyjnie, w wodzie, też może być.
- Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i przysmażamy do lekkiego zarumienienia.
- Tofu ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Po odcedzeniu i lekkim przestudzeniu brokuła i ziemniaki tłuczemy na możliwie gładką masę. Dodajemy cebulkę i tofu, doprawiamy do smaku solą.
- W głębokim talerzu mieszamy słonecznik i siemię. Z masy brokułowej formujemy kotleciki - nieduże, żeby nie rozpadły się na patelni w trakcie obracania. Obtaczamy w słonecznikowej panierce i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
- Podajemy zaraz po usmażeniu, najlepiej z jakąś surówką - świetnie pasują pomidory z bazylią :) Smacznego!
~~@~~
Broccoli chops with smoked tofu
Good morning :) I'm very sorry for such a long break - I was finishing my studies and it absorbed all my time. But now, pleased to inform you that I passed the last exam and I am free :) Today's recipe is the result of trying to recreate dishes that I ate recently at my favorite vegebar. It's not exactly like the original, but I think it is good. Enjoy the cooking :)
Ingredients for about 15 chops
- 1 medium broccoli
- 3-4 potatoes
- 1 packet smoked tofu
- 1 onion
- 1/2 cup sunflower seeds
- 1/2 cup milled flaxseed
- salt to taste
- oil for frying
How to make
- Wash the broccoli and potatoes, divide broccoli into large parts, peel potatoes and cut into large pieces. Cook until they are very soft. I cooked them by steaming, but traditionally, in the water, also will be good.
- Cut onion into very small pieces and brown in a frying pan.
- Tofu grate on large mesh.
- Broccoli and potatoes breaks smooth as possible. Add the onions and tofu, season to taste with salt.
- In a deep plate mix sunflower and flaxseed. From the pulp of broccoli we form the chops - small, so as not to break up into a frying pan during rotation. Coat them in sunflower batter and throw them on the hot pan. Fry on both sides until golden brown.
- Serve immediately after frying, preferably with a salad - great fit tomatoes with basil :) Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz