piątek, 4 października 2013

Kotleciki brokułowe z wędzonym tofu

Dzień dobry bardzo :) Przepraszam za tak długą przerwę - kończyłam studia, broniłam się i pochłonęło to cały mój czas. Teraz jednak z przyjemnością donoszę, iż obrona się udała i jestem wolnym człowiekiem :) Dzisiejszy przepis powstał w wyniku próby odtworzenia dania, które jadłam niedawno w moim ulubionym wegebarze. Nie wyszło dokładnie takie jak pierwowzór, ale moim zdaniem też jest dobre. Miłego kucharzenia :)



Składniki na około 15 kotlecików
  • 1 średni brokuł
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Sposób wykonania
    1. Brokuła i ziemniaki myjemy, brokuła dzielimy na duże części, ziemniaki obieramy i również kroimy na duże kawałki. Gotujemy, aż będą bardzo miękkie. Ja gotowałam na parze, ale tradycyjnie, w wodzie, też może być.
    2. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i przysmażamy do lekkiego zarumienienia.
    3. Tofu ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
    4. Po odcedzeniu i lekkim przestudzeniu brokuła i ziemniaki tłuczemy na możliwie gładką masę. Dodajemy cebulkę i tofu, doprawiamy do smaku solą.


    5. W głębokim talerzu mieszamy słonecznik i siemię. Z masy brokułowej formujemy kotleciki - nieduże,   żeby nie rozpadły się na patelni w trakcie obracania. Obtaczamy w słonecznikowej panierce i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
    6. Podajemy zaraz po usmażeniu, najlepiej z jakąś surówką - świetnie pasują pomidory z bazylią :) Smacznego!


      ~~@~~

      Broccoli chops with smoked tofu

       Good morning :) I'm very sorry for such a long break - I was finishing my studies and it absorbed all my time. But now, pleased to inform you that I passed the last exam and I am  free :) Today's recipe is the result of trying to recreate dishes that I ate recently at my favorite vegebar. It's not exactly like the original, but I think it is good. Enjoy the cooking :)

       Ingredients for about 15 chops
      •      1 medium broccoli
      •      3-4 potatoes
      •      1 packet smoked tofu
      •      1 onion
      •      1/2 cup sunflower seeds
      •      1/2 cup milled flaxseed
      •      salt to taste
      •      oil for frying
      How to make
      1. Wash the broccoli and potatoes, divide broccoli  into large parts, peel potatoes and cut into large pieces. Cook until they are very soft. I cooked them  by steaming, but traditionally, in the water, also will be good.
      2. Cut onion into very small pieces and brown in a frying pan.
      3. Tofu grate on large mesh.
      4. Broccoli and potatoes breaks smooth as possible. Add the onions and tofu, season to taste with salt.
      5. In a deep plate mix sunflower and flaxseed. From the pulp of broccoli we form the chops - small, so as not to break up into a frying pan during rotationCoat them in sunflower batter and throw them on the hot pan. Fry on both sides until golden brown. 
      6. Serve immediately after frying, preferably with a salad - great fit tomatoes with basil :) Bon appetit!

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz