środa, 4 września 2013

Kucharzenie czas zacząć!

Nadeszła ta wiekopomna chwila - oto na blogu pojawia się pierwszy przepis! Uznałam, że na początek najlepiej powinno się sprawdzić coś prostego i słodkiego :) Jednak zanim przejdę do przepisu, chciałam Ci kogoś przedstawić. Poznajcie się, to Bazyli:



Bazyli będzie nam wiernie towarzyszyć w trakcie gotowania, chętnie sprawdzi końcowy efekt naszych działań i wypowie się na różne tematy. A teraz, żeby już nie przedłużać, oto przepis na

Błyskawiczną domową czekoladę

Ponieważ jestem czekoladoholiczką jest to jeden z częściej przeze mnie używanych przepisów :) Mój Mąż twierdzi, że jest lepsza niż kupne tabliczki, ale jeszcze nie udało mi się dociec, czy mówi tak przez grzeczność, czy faktycznie tak twierdzi. Jakkolwiek by nie było - warto spróbować! Żonglując proporcjami wody i kakao można uzyskać różną konsystencję - od półpłynnej, jak gęsty budyń, do twardej, sztywnej. Wedle upodobań można oczywiście bawić się dodatkami - orzechy, bakalie, świeże owoce, przyprawy - co tylko Ci przyjdzie do głowy. Miłego łasuchowania :)

Składniki na jedną, niedużą porcję:
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki ciepłej wody
  • łyżeczka oleju (np. rzepakowego)
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • 3 bardzo kopiaste łyżeczki kakao w proszku
  • ew. szczypta cynamonu lub innych przypraw

Sposób wykonania:
  1. Do niedużego kubeczka wsypujemy cukier, dodajemy wodę i mieszamy aż cukier się rozpuści. 
  2. Dodajemy oleje, całość przez chwilkę mieszamy. Olej sezamowy nie jest niezbędny, ale nadaje bardzo fajny, lekko orzechowy posmak i zapach. Jeżeli masz jakiś inny, ulubiony olej o specyficznym smaku i/lub zapachu to śmiało możesz go użyć zamiast sezamowego.
  3. Na końcu wsypujemy kakao i ewentualnie wybrane przyprawy. Mieszamy na początku delikatnie, bo kakao ma tendencję do uciekania i rozsypywania się dookoła, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ta daaam!

~~@~~

Now the memorable moment has come - the very first recipe appeared on the blog! I decided that to the start the best will be something simple and sweet :) But before we move on to the recipe, I wanted to introduce you to someone. This gentelman on the first photo is Basil. He will faithfully accompany us during cooking, happy to check the final result of our actions and speaks out on a variety of topics. And now, to  don't renew, here's a recipe for

 Quick homemade chcolate

I'm a chocolateholic, so it's one of my the most widely used recipes :) My husband says it is better than commercially made chocolate, but I still couldn't figure out if he said this as a courtesy, or actually thinks so. Whatever the case - it's worth a try! Juggling proportions of water and cocoa you can obtain different consistency - from semi-liquid, such as a thick pudding, to hard, rigid. According to the preferences, you can of course play with extras - nuts, dried fruit, fresh fruit, spices - whatever you can think of. Enjoy the cooking :)

Ingredients for one, a small portion:

  •      1.5 teaspoons of sugar
  •      4 teaspoons of  warm water
  •      1 teaspoon of oil (for example rapeseed)
  •      a few drops of sesame oil
  •      3  heaped teaspoons of cocoa powder
  •      if you want: a pinch of cinnamon or other spices
On the second picture there are ingredients, which I used in this recipe.

 Procedure:
  1. To  small cup pour sugar, add water and mix until the sugar is dissolved.
  2. Add the oil and mix the whole for a while. Sesame oil is not necessary, but it gives very nice, slightly nutty flavor and aroma. If you have a different favorite oil with a unique taste and / or aroma, you can go ahead and use it instead of sesame.
  3. At the end  pour cocoa and optionally selected spices. Mix gently at first, because cocoa has a tendency to resort and spreading around. Continue mixing until chocolate is smooth. Ta daaam!

1 komentarz:

  1. Zdecydowanie wersja na gęsto wygrywa, palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń