środa, 3 grudnia 2014

Wegański kalendarz adwentowy, czyli czekoladki ze słonecznikiem w słonym karmelu

Zaczął się Adwent - jeden z moich ulubionych okresów w ciągu roku. Uwielbiam całą tę narastającą atmosferę oczekiwania - roraty, stopniowe wybieranie prezentów, obmyślanie dań na wigilijny stół, pojawiające się wszędzie dekoracje i piosenki świąteczne... no i oczywiście kalendarz adwentowy. Ponieważ do tej pory nie spotkałam się z "kupnym" kalendarzem, który miałby czekoladki inne niż mleczne, od kilku lat przygotowuję go sama :) W tym roku jedną z rzeczy, które do niego włożyłam są czekoladki ze słonecznikiem w słonym karmelu. Robiłam je eksperymentalnie, ale wyszły tak pyszne, że kiedy mój mąż zaraz po przyrządzeniu skosztował pierwszą popatrzył  z żalem na resztę, czekającą na zapakowanie z niedowierzającym pytaniem "Ale naprawdę muszę poczekać i nie wolno ich teraz jeść?! Jesteś okrutna!" Uprzedzając potwierdzenia - nie jestem. Trzeba ćwiczyć silną wolę. Albo zrobić w więcej czekoladek :)



Składniki:
  • tabliczka czekolady wegańskiej
  • duża garść słonecznika
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
  1. Czekoladę stop w kąpieli wodnej. W tym celu do większego garnka nalej trochę wody (2-3 cm) i wstaw do niego mniejszy garnek z połamaną czekoladą.


  2.  Do roztopionej czekolady dodaj cynamon, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.


  3. W tym czasie na suchą patelnię wysyp słonecznik, cukier i sól. Praż na dużym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i zbrązowieje, otaczając słonecznik warstwą słonego karmelu. Uwaga - pachnie cudownie, ale jest bardzo, BARDZO gorące. Zanim skosztujesz - odstaw do przestygnięcia.
  4. Wystudzony słonecznik przesyp do blendera i zmiel na kawałki o wielkości mniej więcej 1-2 mm.

  5. Zmielony słonecznik dodaj do przestygniętej czekolady i starannie wymieszaj.


  6. Za pomocą łyżeczki nakładaj na talerz niewielkie czekoladki. Możesz też poczekać aż czekolada będzie już prawie zupełnie zastygnięta i formować ją w kuleczki lub inne kształty. Odstaw w chłodne miejsce do zupełnego zastygnięcia.


  7. Jeżeli czekoladki nie chcę się odkleić od talerzyka połóż go na chwilę (ok. pół minuty do minuty) np. na garnku w którym coś się gotuje, żeby go lekko podgrzać. Smacznego!


Gotowe czekoladki można zapakować jak cukierki i dać komuś w prezencie, podawać w miseczce lub zjadać prosto z talerzyka. albo schować do kalendarza adwentowego :) Nasz wygląda tak:




~~@~~


Vegan advent calendar, or chocolates with a sunflower in a salty caramel


Advent began - one of my favorite periods of the year. I love all of this growing atmosphere of expectation - masses, the gradual selection of gifts, devising dishes for the Christmas Eve table,  decorations and Christmas songs appearing everywhere... and, of course, an Advent calendar. Because I have never seen calendar, which has had other than milk chocolate, since several years I preparing it myself :) This year, one of the things that I put into are chocolates with a sunflower in a salty caramel. I did it experimentally, but came out so delicious that when my husband immediately after cooking tasted first, he looked with regret for the rest, waiting to pack, with the incredulous question, "But I really have to wait and can not eat them now ?! You are cruel!" Anticipating confirmation - I'm not. You have to practice a strong will. Or do more chocolates :)

Ingredients:
  • 1 bar of vegan chocolate
  • 1 large handful of sunflower
  • 3 teaspoons of sugar
  • pinch of salt
  • pinch of cinnamon

How to make:
  1. Melt chocolate in a water bath. For this purpose, to a larger pot pour a little water (2-3 cm) and put to it a smaller pot with broken chocolate. 
  2. To the melted chocolate add cinnamon, stir and set aside to cool it a little bit.
  3. During this time, on a dry pan rash of sunflower, sugar and salt. Roasting over high heat, stirring constantly, until sugar is dissolved and browned, surrounding sunflower salty caramel layer. Note - smells wonderful, but it's very, VERY hot. Before you can taste - set aside to cool.
  4. Put cooled down sunflower to a blender and grind into pieces about the size of 1-2 mm.
  5. Add grounded sunflower to chocolate and mix thoroughly.
  6. Apply small chocolates on a plate using the spoon. You can also wait until the chocolate is almost completely solidified and form it into balls or other shapes. Set aside in a cool place to completely solidify. 
  7. If chocolates don't want to detach from the plate, place it for a while (approx. half a minute to a minute), eg. on the pot in which something is boiling, to gently heat it. Enjoy!
 Ready chocolates can be packed like candy and given someone as a gift, you can serve them in a bowl or eat straight from the plate. Or store it to the Advent calendar : Our looks like this on the last picture.

2 komentarze:

  1. Przecudowny pomysł, a czekoladki wyglądają tak apetycznie, że tylko jeść i jeść!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Przyznaję - ciężko było się opanować i nie zjeść wszystkiego od razu :P

      Usuń