Święta tuż-tuż! W sumie już od początku grudnia razem z siostrą i Mamą przeglądamy różne przepisy i wybieramy te, które będziemy testować tym roku. Na całe szczęście jest tego w Internecie oraz więcej, więc jest w czym wybierać. Stwierdziłam, że nie będę tu wrzucać (przynajmniej w tym roku :) ) kolejnego przepisu na barszcz, czy dług dojrzewający piernik, dodam za to coś, co może nam pomóc w ostatniej chwili. Drożdżowe ślimaczki robi się dosłownie w kilka chwil, nie wymagają żadnych fikuśnych składników i są bardzo pyszne. Idealnie sprawdzą się w chwili, kiedy pół godziny przed Wieczerzą okaże się, że nie mamy wystarczającej ilości wegańskich potraw i grozi nam głód, albo kiedy nie mamy czasu, chęci lub umiejętności, żeby zrobić coś bardziej finezyjnego, jak np. pierożki z kapustą i grzybami.
Składniki na ok. 7 ślimaczków:
- 1 kubek mąki pszennej
- ok. 1/3 kubka ciepłej wody
- 25 g drożdży
- szczypta soli
- 100 g kiszonej kapusty
Sposób wykonania:
- Do miski wrzuć pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki, wlej wodę, wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
- Dodaj resztę mąki oraz sól i zagnieć elastycznie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki bądź wody.
- Ciasto rozwałkuj na pasek o szerokości ok. 12 cm i długości ok. 35 cm.
- Kapustę posiekaj i rozprowadź równomiernie na cieście.
- Ciasto zwiń w rulonik wzdłuż dłuższego boku (powinieneś uzyskać walec o szerokości ok. 12 cm).
- Ostrym nożem potnij zwinięte ciasto na plastry o grubości ok. 1,5 cm, ułóż na natłuszczonej blaszce.
- Piecz w temperaturze 180°C ok. 20 minut. Smacznego!
Przy ściąganiu z blaszki trzeba zachować ostrożność, bo ślimaczki mogą się "rozwijać". Doskonale smakują z barszczem lub po prostu same :)
~~@~~
Cabbage snail, or rapid rescue for vegan Christmas Eve
The Christmas are just around the corner! Since the beginning of December, with my sister and mom, we look through the various recipes and choose the ones that will be tested this year. Fortunately, there are a lot of them on the Internet, so it's to choose from. I decided that I will not throw (at least for this year :)) next recipe for borscht, or debt maturing gingerbread, but I might add something that can help us at the last minute. Yeast snails gets literally in minutes, do not require any imaginative ingredients and are very delicious. Ideally prove themselves at a time when half an hour before Supper turns out that we don't have enough vegan food, or when we don't have the time, desire or skills to do something a little more finesse, for example dumplings with cabbage and mushrooms .
Ingredients for approx. 7 snail:
- 1 cup flour
- approx. 1/3 cup warm water
- 25 g yeast
- pinch of salt
- 100 g sour cabbage
- In a bowl toss crumbled yeast, 2 tablespoons of flour, add water, stir and let stand for 10 minutes to rise.
- Add the rest of the flour and salt and knead the elastic dough. If needed, add more flour or water.
- Roll out the dough on a strip with a width of approx. 12 cm and a length of approx. 35 cm.
- Chop cabbage and spread evenly over the dough.
- Fold the dough long the long side (you should get a roll with a width of approx. 12 cm).
- With a sharp knife cut the rolled dough into slices with a thickness of approx. 1.5 cm, and place on a greased baking tray.
- Bake at 180 ° C approx. 20 minutes. Enjoy your meal!
When removing snails from the baking tray you have to be careful, because the snails can damage. They taste great with borsch or just the same :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz