środa, 12 lutego 2014

Smoothie szpinakowe

Pomału wracam do świata żywych :) Po tygodniowym szkoleniu rozłożyło mnie jakieś potworne przeziębienie (po raz pierwszy od kilku lat miałam gorączkę w okolicy 38,5!), ale teraz w końcu jest już prawie dobrze :) Dzisiaj przedstawiam Wam prościutki przepis na smoothie szpinakowe - wspaniałe na lekkie, szybkie, niesamowicie odżywcze śniadanko. Kiedy rano lewo zwlekasz się z łóżka i nie masz siły nawet na rytmiczne ruszanie szczęką, to jest to zdecydowanie przepis dla Ciebie :)


Składniki na ok. 1l
  • 150g świeżego szpinaku
  • 2 banany
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki (lub jeszcze jedno jabłko)
  • 1 kubek chłodnej wody

Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki starannie umyj. Banany obierz i pokrój na kawałki, z jabłek wytnij gniazda nasienne i również pokrój na mniejsze cząstki.
  2. Ułóż warstwami w blenderze kielichowym. Przetestowana przeze mnie najwygodniejsza do miksowania kolejność to najpierw gruszki, potem połowa szpinaku, banany, druga połowa szpinaku i na końcu jabłka.
  3. Dolej wodę i zmiksuj wszystko starannie.
 Przy takiej ilości wody otrzymujemy dość gęsty mus, idealny do wyjadania łyżeczką. Jeżeli wolisz coś zupełnie płynnego dolej po prostu większą ilość wody. I jeszcze na koniec przedstawiam Wam nagranie ze szkolenia na którym byłam (i polecam wszystkim, bo jest fantastyczne - jak z resztą widać :) )



~~@~~

Spinach  smoothie

Slowly coming back to life :) After a week of training I had horrible cold (the first time in several years, I had fever around 38.5), but now finally it's almost good :) Today I present to you very simple recipe for Spinach  smoothie - great for a light, fast, incredibly nutritious breakfast. When in the morning you have problem with left the bed and didn't have the strength even to rhythmic moving the jaw, this is definitely the recipe for you :)
Ingredients for approximately 1l
  • 150g fresh spinach
  • 2 bananas
  • 2 apples
  • 2 pears (or one more apple)
  • 1 cup cold water
 How to do:
  1. All the ingredients wash carefully. Banana peel and cut into pieces, cut off the apple's cores and also cut into smaller particles.
  2. Arrange in layers in a blender socket. Tested by me most convenient for mixing order is first pears, then half the spinach, bananas, spinach and at the end apples.
  3. Add the water and blend everything carefully.
With this amount of water we get quite a thick mousse, ideal for eating by spoon. If you prefer something completely liquid just add some more water. And at the end I present to you a recording of the training where I was (and I recommend to all, because it is fantastic - like the rest of you can see :)) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz